Bir Batı Anadolu kasabasında dinî hayat (Köprübaşı örneği)
A religious life in a Western Anatolian town (Köprübaşı model)
  1. Tez No: 296043
  2. Yazar: BİLAL GEÇİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Kasaba Dindarlığı, Gelenek, Değişim, Modernleşme, Religiosity, Town Religiosity, Tradition, Change, Modernization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kasabalar, kendine özgü ayırt edici nitelikleriyle birlikte, kır ve kent toplumsal yapılarının bazı özelliklerini yansıtır. Tam manasıyla kırsal özelliklerinden sıyrılamamış, tam anlamıyla da kentleşememiş, geçiş toplumu özelliği taşıyan yapılar olan kasabaların dinî hayatı, sosyolojinin sürekli olarak ilgisini çekmiştir. Çünkü meydana gelen yapısal değişikliklerden, sosyal mekanizmalar birbirine sıkıca bağlı olduğu için, din kurumu da etkilenmiştir. Köprübaşı halkının dinî karakterli sosyal tutum ve davranışlarının araştırılmasını konu alan çalışma, bu ilgi neticesinde, din toplum etkileşimini betimleyerek, kırsal kesimde dinin yerini anlama girişimlerinin bir parçası olmuştur.Köprübaşı'nda dinî hayatın tezahürlerini inceleyen araştırma gözlem, anket ve mülakat uygulamalarından elde edilen nicel veriler ışığında yapılmıştır. Ayrıca nitel araştırma tekniklerinden de yararlanılmıştır. Çalışma bir alan araştırmasıdır ve deskriptif (tasvirsel) yaklaşım benimsenmiştir.Toplam üç bölümden oluşan bu çalışmanın girişinde, dinî hayatın tezahürlerinin analizinde yöntem sorunu işlenmiş; ilk bölümde, kavramsal ve kuramsal çerçeve çizilmiştir. İkinci bölümde, araştırma alanının sosyo-kültürel yapısı incelenmiş; son bölümde ise örneklem grubunun genel özellikleri ve araştırmanın bulguları ele alınmıştır.Modernleşme hareketleri ile birlikte kasabalar da değişime uğramış ve geleneksel birtakım unsurlarını yitirmiştir. Bu değişime en fazla direnen, din kurumu olmuştur. Yine de yavaş da olsa değişim, dinde de yaşanmıştır. Görülen değişim ile birlikte dinin, kasaba toplumsal yapısında canlılığını yitirmediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Towns reflect some features of social structure of rural and urban areas with their own specific characteristics. Religious life of the towns that demonstrates the features of transitional society which is neither fully escaped from its rural characteristics nor completely urbanized, always attract the attention of sociology. Since the social mechanisms and the structural changes are strongly connected to each other, the religion as an institution is also affected. This study which explores the social attitudes and behaviors subject to the religious characteristics of Köprübaşı community, as a result of this interest, has been part of attempts to understand the place of religion in rural areas by describing the interaction of religion and society.Research on the manifestation of religious life at Köprübaşı made under the guidance of quantitative data obtained from observations, questionnaire and interviews. In addition, qualitative research techniques were used in this study. This study is certainly a field survey and descriptive approach has been adopted on this study.In the introduction part of this study which is composed of three major sections, methodology problem on the analysis of manifestations of religious life is mentioned and also conceptual and theoretical framework is drawn. In the second section, socio-cultural structure of the research area is investigated and also in the third part general features of the sample group and outcomes of the research are covered.Towns have been changed as the modernization movements and they have lost some of their traditional features. Religion is the most resistive institution against to this change. Albeit slowly, religion has also been changed. However, religion keeps its vitality on the town social structure.