Tuğrul ve Çağrı Beyler Döneminde Anadolu seferleri
Anatolian raids in the Periods of Tuğrul and Çağrı
  1. Tez No: 296045
  2. Yazar: ÖZGÜR DENİZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YUVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Tuğrul, Çağrı, Abbasi, Emevi, Türk, İslam, Selçuklular
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Anadolu, ilk çağdan günümüze dek yaşadığı uzun tarihi seyrinin içinde sayısız istila ile boğuşmuş ve sayısız kültür ve medeniyete beşiklik etmişken, tüm bunların sonucunda, adeta ihtiyarlayan bir ev sahibi gibi tasvir edilebilir. Büyük Dünya Tarihi araştırıldığında bu bölgenin, kılıç ve nal seslerinin hiç susmadan yankılandığı bir yer olduğu görülecektir. İlk Çağlarda onca savaşın yapıldığı bu mekân, Orta Çağlarda ise yeni bir formatla, İslamiyet-Hıristiyanlık, Türk-Bizans ve Doğu-Batı medeniyeti mücadelelerine sahne olmuştur. Tuğrul ve Çağrı Beylerin Anadolu'ya yapmış oldukları seferlerden önce bölgede, Emevi ve Abbasilerin, Bizans ile mücadelesi yaşanmıştı. Akınlar önceleri İslam devletlerinin zaferleri ile sonuçlanıyor, ancak bu akınlar fetih gayesiyle yapılmadığından, gaza ve ganimet elde etmek başlıca amaç oluyordu. Zamanla bu seferlerin sayısında ve kuvvetinde bir düşüş yaşanmış, İslamlar savunma hattına çekilirken, Bizans taarruzu gündeme gelerek, Bizans İmparatorları, Müslümanları etkisiz hale getirmeye başlamışlardı. Müslüman devletlerin, Bizans karşısında başarısızlık içinde kaldığı ve kendilerini karanlıktan aydınlığa çıkaracak bir güneşe ihtiyaç duydukları anda ise, güneş yine doğudan doğmuş ve Anadolu'ya uzak bir coğrafyada, Asya'nın ortasında, 1040 yılında, tüm ihtişamıyla Selçuklu siyasi teşekkülü kurulmuştu. Anadolu'ya uzak olan bu devletin Anadolu'ya yolunun uğrayacağı da, bu devleti kuranların, kuruluştan çok daha evvel 1016 senesinde, Anadolu'ya gelmelerinden belli idi. Tarih sayfalarının kaydettiği gibi, Çağrı Bey, 1016 senesinde Anadolu'ya bir sefer yapmış ve bunu çeşitli zamanlar da, Oğuz Türkleri devam ettirmişlerdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu kurulmadan evvel başlayan bu akınlar, devlet kurulduktan sonra da devam etmiş, Tuğrul Bey'in Anadolu'ya ayak basması ile sürdürülen akınlar, Anadolu'nun Türkleşmesine kadar devam ettirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anatolia, the first era to the present lives in the course of its long history and numerous cultures and civilizations, the cradle of numerous foughts, as a result of all of them, almost like a host of aging can be depicted. When Great World Historical is investigated, this region, swords and horseshoes will be seen as a place where voices echo non-stop. The first of the war so many times in this space, in the middle ages,with a new format, it has been the scene for the Islam-Christianity, the Turkish-Byzantine civilization and the East-West struggles. Before the states of war which Tugrul and Cagrı made into Anatolia, the Anatolian geography, the Umayyad and Abbasid had a struggle with Byzantine. These struggles and victories of the past resulting in Islamic states, but the purpose of conquest, of absence of these raids, the main goal was to get gas, and booty. Over time, the expedition experienced a decline in the number and strength, Islam and the defensive line was drawn on the agenda of Byzantine attack came, the Muslims of the Byzantine emperors had begun to defuse. Muslim states, against the failure of the Byzantine remains in the dark to light and they will now need a sun, the sun was born again and Anatolia from the east to a remote region, in the middle of Asia, in 1040, the Seljuk political formation had been established in all its glory. Incurred by way of this state is far from Anatolia to Anatolia, the founders of this state, much more before the organization in 1016, their arrival in Anatolia was certain. Pages of history as recorded by the Cagrı Bey, made an expedition to Anatolia in 1016 and several times this campaign, the Oghuz Turks had resumed. These raids which started before the establishment of the Great Seljuk Empire, also after the state has been established, continued, the raids which carried out by Tugrul landing in Anatolia, continued until Anatolia gets Turkish.Keywords; Anatolia; Tugrul; Çagrı; Umayyad; Abbasid; Turkish; Islam; Seljuks.