Dini-sosyal bir kurum olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ihtisas eğitim merkezleri üzerine bir din sosyolojisi araştırması (Kayseri Eğitim Merkezi örneği)
A case study on the Kayseri Educational Center from the point of sociology of religion
- Tez No: 296077
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Kurum, Diyanet, Eğitim Merkezi, İhtisas eğitimi, Religion, Religiousness, Foundation, Religious Affairs, Educational Center, Expertise Education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren, içlerinde hizmet içi eğitim ihtisas kursu düzenlenen eğitim merkezleri (Kayseri Eğitim Merkezi Örneği) üzerine yapılmıştır.Araştırmanın amacı, görev ve fonksiyonları açısından DİB ihtisas eğitim merkezlerini incelemek, İlahiyat fakültesi mezunu ihtisas kursiyerlerinin durumlarını tespit etmek ve elde edilen tespitlere dayanarak bu durumu sosyolojik açıdan analiz ederek günümüz değişen dünyasında toplum içinde yaşayan bireyler olarak ihtisas kursiyerlerinin edinmiş oldukları bilgilerin, dindarlıklarına nasıl bir etkide bulunduğunu tespit etmeye çalışmaktır.Bu amaçla alan araştırması için 2009 yılı içerisinde DİB Kayseri Eğitim Merkezi'nde ihtisas eğitimine devam eden V., VI., VII., ve VIII. Dönem kursiyerlerden ikisi bayan, 93 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuş ve bu grupla bir anket çalışması yapılmıştır.Ayrıca örneklem grubunun bulunduğu eğitim merkezinde V. Dönem ihtisas kursiyeri olarak üç yıla yakın bulunmamız sebebiyle yapmış olduğumuz gözlem, edinmiş olduğumuz tecrübe ve kanaatlerimiz de araştırmaya kaynaklık etmiştir.Araştırmanın birinci bölümü kuramsal çerçeveden, ikinci bölümü Kayseri Eğitim Merkezinin dinamik ve fonksiyonel yapısından, üçüncü bölümü ise ankete dayalı uygulamalı alan araştırmasından oluşmaktadır.Araştırmamızda eğitim merkezi kursiyerlerinin eğitim seviyesi ve bulundukları sınıf ile dindarlıkları arasında bir farklılaşmanın olduğu, aynı zamanda dini bilginin artmasının bu tür dindarlığın farklılaşmasında etkili olduğu görülmüştür.Araştırmada kursiyerler açısından mezun olduktan sonra eski görevlerine dönmeleri ve istihdam problemi yaşamaları hem almış oldukları eğitimlerini hem de kendi kurumlarına olan bakış açılarını olumsuz yönde etkilediği de ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been carried on Kayseri Educational Center which is one of the Presidency of Religious Affairs, (PRA) as Religious-Social Foundations.The aim of this research is to investigate of the duties and functions of PRA Expertise Educational Centres and to determine the conditions of these centres and the positions of the attendees who are also Theology Faculty graduates. It is , based on these determinations, to try to understand its situation sociologically that how, in our changeable world, does the knowledge attendees acquired at the Educational Centres affect their religious life as individuals in society.For this purpose, a sample, consisted of 93 trainees (2 females, 91 males) who attended the course at The Presidency of Religious Affairs Kayseri Educational Centre in the V.,VI.,VII.,VIII. The semesters in 2009, was created for field study and a questionnaire study was carried out with this group.In addition, personally attending the course in the V the term, the basic data of the thesis is collected by means of observation and survey approximately in three years.The first part of the thesis consists of theoretical frame, second part dynamic and functional structure of Kayseri Educational Centre and the third part practical field research based on survey.At the end of our study it came to light that deepening in understanding of religion has an effect in differentiation of religiousness. Our study concludes that going back to their previous occupation and having employment problems after graduation have a bad effect on education of the attendees and their point of view to their foundations.Our study came to such conclusion: There is a differentiation between religiousness and educational level and grade of the students.