Din görevlileri için arapçanın önemi ve Diyanet İşleri Başkanlığı arapça kursları
The Importance of arabic for religious officials and arabic courses of Presidency of Religious Affairs
  1. Tez No: 912591
  2. Yazar: SERPİL BAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF AKÇAKOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili ve belağatı, Arapça Kursları, Din Görevlisi, Din Hizmetleri, Mesleki Gelişim, Arabic language education, Arabic Courses, Importance of Arabic, Religious Education, Religious Official, Religious Services, Professional Development. Keywords: Arabic language and rhetoric, Chaplain, Professional Development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Arapça, İslam'ın kutsal kitabı olan Kur'ân-ı Kerim'in orijinal dilidir ve bu nedenle İslam'ın anlaşılması, öğrenilmesi ve öğretilmesi için temel bir ihtiyaçtır. Din görevlileri, Arapça öğrenerek Kur'ân'ı doğrudan orijinal dilinde okuyup anlama becerisine sahip olurlar. Bu da dinin daha doğru anlaşılmasına, muhataplarına daha doğru ve etkili bir şekilde anlatılmasına kısaca İslam'ı daha doğru bir şekilde öğretmeye yardımcı olur. Diyanet İşleri Başkanlığı, din görevlilerinin Arapçayı öğrenmeleri ve bu dili daha etkin bir şekilde kullanabilmeleri için çeşitli Arapça kursları düzenlemektedir. Bu kurslar, temel seviyeden başlayarak ileri düzeye kadar Arapça öğretimini içermektedir ve din görevlilerinin mesleki yetkinliklerini artırmaktadır. Bap Projesiyle desteklenen bu çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Arapçanın, kavramsal çerçevesi çizilmekle beraber İslam kültürü/medeniyetine katkıları ve ana dilimizle olan ilişkisi ele alınmıştır. Arapça bilmenin, yabancı dil eğitimi bağlamında, kişilere sağladığı faydalar maddelendirilmiştir. İkinci bölüm, çalışmanın ana temasını oluşturan ve projenin verilerinin de işlendiği kısımdır. Araştırmanın hedefi doğrultusunda din görevlileri için Arapçanın önemi ve gerekliği, kişisel, toplumsal ve kurumsal ölçekte araştırılmış, yapılan mülakatların sonuç ve bulgularına yer verilmiştir Üçüncü bölümde ise ülkemizde resmi olarak dini temsil eden kurum olması nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığının, personeline yönelik ihtisas merkezlerinde vermiş olduğu Arapça kursları incelenmiştir. Bu kapsamda kursların işleyiş plan ve programları, eğitimlerin içeriği ve zaman içerisinde uğradıkları değişim ve dönüşümler araştırılıp istifadeye sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Arabic is the original language of the holy book of Islam, the Quran, and therefore, it is a fundamental necessity for understanding, learning, and teaching Islam. Religious officials, by learning Arabic, acquire the ability to read and understand the Quran directly in its original language. This contributes to a more accurate understanding of the religion, enables a more precise and effective communication of its teachings, and ultimately aids in imparting Islam more accurately. The Presidency of Religious Affairs organizes various Arabic courses for religious officials to learn Arabic and use this language more effectively. These courses cover Arabic instruction at various levels, from basic to advanced, enhancing the professional competence of religious officials. This study, supported by the BAP Project, consists of an introduction and three chapters. The first section outlines the conceptual framework of Arabic, emphasizing its contributions to Islamic culture/civilization and its relationship with our mother tongue. The benefits of knowing Arabic are also enumerated to provide insights into the preference for foreign language education. The second part is the part that constitutes the main theme of the study and where the data of the project is processed. In line with the aim of the research, the importance and necessity of Arabic for religious officials was researched on a personal, social and institutional scale, and the results and findings of the interviews were included. The third section examines the Arabic courses provided by the Presidency of Religious Affairs in its specialization centers for its personnel, as the institution officially representing religion in our country. In this context, the operational plans and programs of the courses, the content of the training, and the changes and transformations they undergo over time are researched and presented.