Yazılı basında siyasi karikatür söylemi, 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde ulusal gazetelerde yer alan siyasi karikatürlerin incelenmesi
Discourse of political cartoon in press, an investigation of political cartoon in national newspapers June Twelfth 2011 general election
- Tez No: 296076
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Karikatür, Yazılı Basın, Söylem Analizi, Caricature, print media, discourse analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Karikatür, bir fikrin ya da olayın gülünç yanlarını eleştirel bir dille ele alıp güldüren, güldürürken de düşünmeye sevk eden mizah türüdür. Siyasi karikatür ise ülkedeki siyasetçilerin icraatlarını, yöneten ile yönetilen arasındaki ilişkiyi sorgular. Gazetenin haber verme, siyasi ve sosyal görevlerinin siyasi karikatüre de yansıması, gazete ile karikatürün birlikte değerlendirilmesini sağlamıştır.Görselliğinin gücünü kullanan karikatürün gazete yayın politikalarından nasıl etkilendiği, halk için siyaseti Türkiye'deki gazetelerin siyasi karikatürü ele alış biçimleri, seçim dönemlerinde karikatüristlerin zaman zaman eleştirinin dozunu kaçırıp siyasetçilerin edimlerinden çok zaaflarını niçin eleştirdiklerine değinilen bu çalışmadaki amaç; 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde ulusal gazetelerde yer alan karikatürlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Cartoon is a kind of humour that examines absurd directs of any opinion or case with critical aspects and induce to think at the same time. Also political cartoon makes a query actions of politicans and relationship between managing-managed. Some political and social task of newspaper like news making reflection of political cartoon makes evaluation of newspaper and cartoon with together.The aim of this study; cartoon which uses power of visuality how affected by the policies of newspaper publication, policies for public and types of handling the political cartoon in newspapers in Turkey, during the election period from time to time, cartoonist dose of criticsm for disabilities of politicians rather than their acts; is comparative investigated of political cartoons in national newspapers in general election June twelfth, 2011.