1946?1960 arası (VIII-IX-X-XI. Dönem) TBMM Kayseri milletvekilleri ve faaliyetleri
Between 1946?1960 (period VIII-IX-X-XI. of ) grand national assembly of Turkey (TBMM) representatives of Kayseri and their proceedings
  1. Tez No: 296078
  2. Yazar: ERSİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SAKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, TBMM, Kayseri, Seçim, Milletvekili
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Demokrasi kavramı insanların uzun denemeler neticesinde bulduğu, toplumsal sorunlara çareler, çözümler üretmek üzere geliştirdiği sosyal yönetim ve yaşam biçimlerinden en önemlisidir.Türkiye'de ilk seçim olarak Osmanlı Devleti zamanındaki 1877 seçimi görülür. Bu seçimlerde uygulanan yöntemi belirleyen ve Meclis-i Vükela tarafından kabul edilen Talimat-ı Muvakkate ise ilk seçim kanunudur.1946-1960 tarihleri arasındaki TBMM'nin VIII., IX., X. ve XI. Dönemlerinde Kayseri'den toplam otuz sekiz milletvekili seçilmiştir. Ancak seçilen kişiler başka illerden de aday olabildikleri için Meclis'e Kayseri'den 24 farklı isim gönderilmiştir. Bu milletvekillerinden Bekir Fikri Apaydın ve Kamil Gündeş dört dönemde, İbrahim Kirazoğlu ve Emin Develioğlu üç dönemde, İsmail Berkok, Ali Rıza Kılıçkale, Servet Hacıpaşaoğlu ve Hakkı Kurmel iki dönemde Kayseri Milletvekili olarak TBMM üyeliği yapmıştır. VIII. Dönem seçilen Reşit Özsoy ve X. Dönemde tekrar seçilen İsmail Berkok, dönemlerini tamamlayamadan vefat etmişlerdir.Kayseri'yi temsil eden milletvekillerinden Bekir Fikri Apaydın, Kamil Gündeş, İbrahim Kirazoğlu, Suat Hayri Ürgüplü, Ömer Mart ve Hakkı Kurmel aktif bir siyasi katılım faaliyeti göstermişlerdir. Bunlarla birlikte Hayrullah Ürkün, Ömer Taşçıoğlu, Salih Avgın, Yusuf Ziya Turgut, Servet Hacıpaşaoğlu, Ebubekir Develioğlu ve Mehmet Durdu Turan gibi milletvekilleri pek bir siyasi faaliyette bulunmamışlardır. Dönemin basınında Kayseri ziyaretleri münasebetiyle bazılarının adlarının geçtiği görülmüştür. XI. Dönem Milletvekillerinden Osman Kavuncu'nun TBMM faaliyetleri ise belediye başkanlığı dönemi kadar renkli geçmemiş ve bu dönem 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi ile sonuçlanmıştır. Dönemin önemli olaylarına bakıldığında en dikkat çekici olarak 27 Mayıs 1960 müdahalesinin önemli bir kilometre taşı olduğu kabul edilen Yeşilhisar Olayları öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In which the main idea is the meaning of democracy, as a important fact of this research that people get some improvement of their life so they solved their social problems.The first election of Ottomon Empire was shown in 1877 at Turkey. The principal of this election was main law that was accepted by Meclis-i Vukela and this was named as election law and its name was Talimat-ı Muvakkate.The names of represantiteves of Kayseri, short life histories and their political proceedings were searched between to cancel of parliament works because of the military revolution in may the 27, 1960 and Period of VIII-IX-X-XI. In these periods between 1946-1960 38 representatives were selected from the Kayseri but 24 representatitives were sented from the Kayseri because of the candidates were not from the Kayseri city. Bekir Fikri Apaydın and Kamil Gündeş were selected for 4th times, İbrahim Kirazoğlu and Emin Develioğlu for 3th times, İsmail Berkok, Ali Rıza Kılıçkale, Servet Hacıpaşaoğlu and Hakkı Kurmel for 2nd ves.times were selected for Kayseri represantitives. Reşit Özsoy and İsmail Berkok were passed away before their establish of periods. Bekir Fikri Apaydın, Kamil Gündeş, İbrahim Kirazoğlu, Suat Hayri Ürgüplü, Ömer Mart and Hakkı Kurmel were in a active political life. By the way Hayrullah Ürkün, Ömer Taşçıoğlu, Salih Avgın, Yusuf Ziya Turgut, Servet Hacıpaşaoğlu, Ebubekir Develioğlu and Mehmet Durdu Turan were not active political life in TBMM. Osman Kavuncu was not as important as in his political life than as a governor of Kayseri in the period of XI and this period was ended by a military revolution in May the 27, 1960. Most important events of these period was Yesilhisar event that was a very important reason of military revolotion in May the 27th, 1960.Keywords : Democracy, TBMM, Kayseri, Election, Member of Parliament.