Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarında yapı ve tema
The structure and theme in the Ahmet Mithat Efendi?s novels
- Tez No: 296080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Mithat Efendi, Yapı, Tema, Roman, Tanzimat Dönemi, Ahmet Mithat Efendi, Structure, Theme, Novel, Tanzimat Period
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 743
Özet
Roman, hikâye, tiyatro, hatıra, gezi, mektup, monografi; tarih, felsefe, psikoloji, sosyoloji, ekonomi gibi pek çok tür ve disiplinde eser vermiş olan Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi Türk edebiyatının tanınmış sanatçılarındandır. Bu çalışmada çok yönlü bir yazar olan Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarını yapı ve tema bakımından çözümlemeye çalıştık. Böylece sanatçının Türk romanında oynadığı rolü belirlemeyi amaçladık.Çalışmamızı giriş ve sonuç bölümleri dışında iki ana bölüm hâlinde düzenledik.Birinci ana bölümde Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarının yapı unsurlarını inceledik. Buradan hareketle yazarın romancılığı yanında Tanzimat dönemi başta olmak üzere sonraki dönem sanatçılarını ne yönde etkilediğini belirlemeye çalıştık.İkinci bölümü sanatçının romanlarında işlediği temalara ayırdık. Gerek bireysel gerekse sosyal yönü ağır basan bu temaların bir dönemin gerçekliğini sunmada büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.Yaptığımız incelemenin ortaya koyduğu sonuçları, her ara başlığın sonunda maddeler hâlinde değerlendirdik. Bu sebeple sonuç bölümünde onları tekrar etmek yerine çalışmanın bütün olarak ortaya koyduğu fikirleri bir araya getirdik.Yaptığımız çözümlemelerde yararlandığımız kaynaklar yanında Ahmet Mithat Efendi'nin bibliyografyasını kapsamlı bir kaynakça hâlinde çalışmanın sonuna ekledik.İmla konusunda alıntılar dışında TDK Yazım Kılavuzu'nun ilkelerine bağlı kalmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Ahmet Mithat Efendi is one of the well-known writers who wrote in different kinds and discipline such as novel, story, theatre, memory, travel writing, letter, monography, history, philosophy, sociology and economics. In this study, we tried to analyze a versatile writer, Ahmet Mithat Efendi?s novels in terms of the structure and theme. Thus we aimed at determine the role of his in Turkish literature.We organized the study in two main sections except for introduction and conclusion.In the first main section, we investigated the structure elements of Ahmet Mithat Efendi?s novels. From this point of view, we tried to identify how the writer affects mainly the Tanzimat period and the next period?s authors besides novel writing.In the second section, we studied the themes of the writer?s novels. We are convinced that the themes which have predominant aspect of both individual and social make a major contribution by presenting the reality of a period.We evaluated by itemizing the results of this study at the end of each subtitle. In this reason, in the conclusion, we assembled that the study put forward ideas all in stead of repeating them.We added Ahmet Mithat Efendi?s bibliography as a comprehensive reference at the end of the study as well as the other references that we used.We tried to be line with the rules of Turkish Linguistic Society Spelling Book expect for quotation about spelling.