Çağatay Türkçesinde isim
The noun in Chagatai Turkish
- Tez No: 296081
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN PEKACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, isim, çekim, yapım, Chagatai Turkish, noun, declension, derivational
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 488
Özet
Türk yazı dilinin Doğu kolunun 15. ve 20. yüzyıllar arasındaki devresini oluşturan ve Çağdaş Türk Lehçelerinin oluşmasında da çok önemli bir rol oynayan Çağatay Türkçesi bünyesindeki isimler ve isimlerle ilgili dil özelliklerinin incelendiği bu çalışma, ?Giriş?, ?İnceleme? ve ?Sonuç? olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır.Çalışmamızın ?Giriş? bölümünde Çağatay Türkçesi, edebiyatı, dönemin başlıca şahsiyetleri ve dil özellikleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. ?İnceleme? bölümünde Çağatay Türkçesiyle yazılmış eserlerden tespit edilen örnekler doğrultusunda, isimler ve isimlerle ilgili dil özellikleri, art zamanlı yöntem esasına dayalı olarak değerlendirilmiş; Çağatay dönemine ait taranan eserlerden elde edilen isim ve isim türünden kelimeler; yapıları, fonetik özellikleri, kullanılış şekilleri ve işlevleri bakımından incelenmiştir. ?Sonuç? bölümünde genel bir değerlendirme yapılmış; eserin sonunda ise yapılan çalışmayla ilgili olarak geniş bir kaynakçaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study in which names and language structures of names in Chagatai Turkish which plays a very important role in the development of contemporary Turkish dialects and which makes up the Eastern Part of written Turkish between 15th and 20th centuries are studied consists of three main parts as Introduction, development and Conclusion.At the introduction part of this study, general information about Chagatai Turkish and literature, leading authors of the era and language features have been given. In analysis part, in accordance with examples determined from the works written in Chagatai Turkish; names and language features of names are studied on the basis of diachronic way. Names and words which are in the name type and which are obtained from scanned Works which belong to Chagatai era, their structures, phonetic features, usage types and functions are also studied. In conclusion part, a general evaluation has been made and at the end of the study a long reference part has been given.