Gelişmekte olan ülkeler açısından ihracat ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin analizi
The analysis of the correlation between export and economic growth in terms of developing countries
  1. Tez No: 296079
  2. Yazar: BETÜL ALTAY TOPCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KILAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat, Yüksek ve Düşük Teknolojili İmalat Sanayi İhracatları ve İthalatları, Ekonomik Büyüme, İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi, Gelişmekte Olan Ülkeler, Panel Veri Analizi, Export, Export and Import of High-tech and Low-teach Manufacturing Industry, Economic Growth, Export-Led Growth Hypothesis, Developing Countries, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Literatürde ?İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi? olarak adlandırılan ihracat ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki, hem teorik hem de ampirik literatürde hala geçerliliğini koruyan bir konu olmaya devam etmektedir. Yapılan çalışmalarda ele alınan dönem, ülke veya ülke grupları ve kullanılan yöntem farklılıkları dolayısıyla elde edilen çelişkili sonuçlar, bu konunun güncelliğini korumasına ve ilgi odağı olmasına neden olmuştur.Çalışmada teorik literatür, Klasik Ticaret Teorileri ve İçsel ve İhracata Dayalı Büyüme Modelleri kapsamında incelenmiştir. Gerek Klasik Ticaret Teorileri'nde, gerekse Büyüme Modelleri'nde ulaşılan ve genel kabul görmüş görüş, dış ticaretin özellikle de ihracatın ekonomik büyümeyi artırdığı yönündedir. Ayrıca Gelişmekte Olan Ülkeler'de büyüme ve dış ticaret arasındaki ilişkiye yönelik gözlemler de, genel olarak bu görüşü destekler niteliktedir.Çalışmada 1998-2006 dönemi itibariyle 22 Gelişmekte Olan Ülke üzerinde panel veri analizi yöntemiyle yüksek ve düşük teknolojili imalat sanayi ihracatlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi test edilmiştir. Çalışmada ayrıca söz konusu dönem ve ülkeler için yüksek ve düşük teknolojili imalat sanayi ithalatlarının da büyüme üzerindeki etkisi test edilmiştir.Yüksek ve düşük teknolojili imalat sanayi ihracatlarının büyüme üzerindeki etkisinin incelendiği analiz sonuçlarına göre; yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatı değişkeni büyüme üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahipken, düşük teknolojili imalat sanayi ihracatı değişkeni büyüme üzerinde pozitif, ancak anlamsız bir etkiye sahip çıkmıştır. Analizden elde edilen tüm sonuçlar yatırım değişkeninin, anlamlı çıkan yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatı değişkenine göre büyüme üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğunu göstermiştir.İhracat değişkenlerinin yanı sıra, yüksek ve düşük teknolojili imalat sanayi ithalatları değişkenlerinin de dâhil edildiği analiz sonuçları şu şekildedir: Yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatı ve düşük teknolojili imalat sanayi ithalatı değişkenleri büyüme üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Düşük teknolojili imalat sanayi ihracatı değişkeni ise pozitif, ancak anlamsız bir etkiye sahiptir. Anlamsız çıkan değişkenler modelden çıkarılarak yapılan analiz sonuçlarına göre; yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatı ve düşük teknolojili imalat sanayi ithalatı değişkenlerinin büyüme üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlıyken, yüksek teknolojili imalat sanayi ithalatının büyüme üzerindeki etkisi negatif ve anlamlı çıkmıştır. Analizden elde edilen tüm sonuçlar yatırım değişkeninin, yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatı ve düşük teknolojili imalat sanayi ithalatı değişkenlerine göre büyüme üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğunu göstermiştir.Çalışmadan elde ettiğimiz tüm analiz sonuçları, uygulamalı literatür ile genel olarak tutarlıdır. Dolayısıyla ele alınan Gelişmekte Olan Ülkeler'de yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatının ve düşük teknolojili imalat sanayi ithalatının büyümeyi artırdığı ve yüksek teknolojili imalat sanayi ihracatı açısından İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi'nin geçerli olduğu, düşük teknolojili imalat sanayi ithalatı açısından İthalata Dayalı Büyüme Hipotezi'nin geçerli olduğu sonucuna ulaşabiliriz.
Özet (Çeviri)
The correlation between export and economic growth, defined in the literature as ?Export-Led Growth Hypothesis? is still a valid issue in theoretical and empirical literature. As a consequence of controversial results arising from a diversity of methods, periods undertaken, countries or groups of countries, this issue is still current and a focal point.In this study, the theoretic literature has been analyzed within the scope of Classical Theories of Trade and Endogenous Growth and Export-Led Growth Models. Both in Classical Theories of Trade and Growth Models, the common aspect is that export increases economic growth. Observations related to the correlation between growth and exports in developing countries are also in favor of this view.In the present study, the effect of the export of high-tech and low-tech manufacturing industry on economic growth has been tested on 22 developing countries as of the period 1998-2006, by using the panel data analysis method. In addition, the effect of the import of high-tech and low-tech manufacturing industry on growth for the mentioned period and the countries has been tested in the study.According to the results of the analysis of the effect of the export of high-tech and low-tech manufacturing industry on economic growth, while the export of high-tech manufacturing industry has a positive and significant effect on growth, the export of low-tech manufacturing industry has a positive but insignificant effect. All results derived from the analysis revealed that the variable of investment has more effect on growth than the significant variable of the export of high-tech manufacturing industry.The results of the analysis that includes the variables of the import of high-tech and low-tech manufacturing industry as well as the variables of export are as such: The variables of the export of high-tech manufacturing industry and the import of low-tech manufacturing industry have a positive and significant effect on growth. On the other hand, the variable of the export of low-tech manufacturing industry has a positive but insignificant effect. According to the results of the analysis of the data excluding the insignificant variables, whereas the effect of the export of high-tech manufacturing industry and the import of low-tech manufacturing industry have a positive and significant effect on growth, the effect of the import of high-tech manufacturing industry on growth is negative and significant. All results derived from the analysis displays that the variable of investment has a greater effect on growth than the variables of the export of high-tech manufacturing industry and the import of low-tech manufacturing industry.The results of the analysis in the study are generally consistent with the applied literature. Therefore, it could be concluded that in the developing countries studied, the export of high-tech manufacturing industry and the import of low-tech manufacturing industry increase growth, Export-Led Growth Hypothesis is valid in terms of the export of high-tech manufacturing industry and Import-Led Growth Hypothesis is valid in terms of the import of low-tech manufacturing industry.