Cürcâni'nin er-Risâletü'l-Kübrâ Fi'l-Mantık adlı eseri üzerine bir inceleme
Cürcâni's book called er-Risâletü'l-Kübrâ Fi'l-Mantık
  1. Tez No: 296096
  2. Yazar: MUHAMMET NASİH ECE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇAPAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Şerif Cürcâni, Mantık, Önerme, Kıyas
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Tezimizin konusunu, XIV. yüzyılın büyük düşünürlerinden olan Seyyid Şerif Cürcâni'nin mantık ilmine dair yazmış olduğu er-Risâletü'l-Kübrâ Fi'l-Mantık adlı eseri ve değerlendirilmesi oluşturmaktadır.Tezimiz giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde tezin konusu, önemi, amacı ve yöntemi hakkında bilgi verildi.Tezin birinci bölümünde, döneminde İslam coğrafyasında okutulan bütün ilimlere dair eserler vererek şöhret bulmuş, kendi zamanından son yüzyıla kadar birçok ilim adamının yetişmesinde etkisi olmuş Seyyid Şerif Cürcâni'nin hayatını, yaşadığı dönemin ilmi ve siyasi durumunu, ilmi kişiliğini ve eserleri hakkında bilgi vermeyi amaçladık.İkinci bölümde er-Risâletü'l-Kübrâ Fi'l-Mantık adlı eser çerçevesinde Cürcâni'nin mantık görüşlerini değerlendirdik. Bunu yaparken gerekli gördüğümüz yerlerde Aristoteles, Farabi, İbn Sina, Gazali ve Cürcâni'nin çağdaşlarının görüşlerine de yer verdik.Tezin üçüncü bölümünde eserin tercümesini yapıp gerekli gördüğümüz yerlerde tercümenin daha iyi anlaşılması için genişletmeye çalıştık.Üç nüshayı örnek alarak oluşturduğumuz eserin Arapça tahkikli metnini ve uygun olacağını düşünerek yazma halinde bulunan orijinal metni de ek kısmında verdik.
Özet (Çeviri)
Our thesis named er-Risâletü'l-Kübrâ Fi'l-Mantık by Seyyid Şerif Cürcâni, who is one of the most important intellectual of XIV. centuryis a work written about the science of logic.Our thesis consist of introduction and tree parts. In the introduction part, the infomation about the method, aim importance and the topic of the thesis is given.In the first part of the thesis, we aim to give information about the work, personalty of science, political situation and science of the term and life of Seyyid Şerif, who had been famous for his study on all sciences studied in İslam geography in his age.We evaluate Cürcani's opinions of logic acording to the work er-Risâletü'l-Kübrâ Fi'l-Mantık in the second part. While doing this, in necessary paints we mention the opinions of philosophicals such as Aristotales, Farabi, İbn Sina, Gazali and Cürcâni's contemporary.In the third part of the thesis, we translate the work and in necessary points we try to develop it so that the translation can be understued beter.In the appendix we also add the original manuscript text considering that it will be necessary and Arabian version of the study which we form modelling three copies.Keyword: Seyyid Şerif Cürcâni, Logic, Premise, Syllogism