Geleneksel yönetimden yeni kamu yönetimine denetim işlevinde dönüşüm
New public management the audit of the function transformation of traditional management
- Tez No: 296134
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim işlevi, Geleneksel Denetim, Yeni Denetim Anlayışı, Audit Function, Traditional Audit, New Audit Concept
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Kamu yönetiminde meydana gelen paradigma değişimi ile girilen yeniden yapılanma sürecinden, yönetimin denetim işlevi de etkilenmiştir. Yönetimin önceden belirlenen amaçlara ulaşma yeterliliği ve niteliğini ölçmenin yegâne aracı olan denetim, hala devam etmekte olan bir dönüşüm sürecindedir. Bu dönüşümde ön plana çıkan temel nokta nitelikli bir yönetim için etkin bir denetimin varlığı gereğidir.Bu çalışmada, gelenekselden yeni kamu yönetimine geçiş sürecinde ortaya çıkan yönetim anlayış ve uygulamalarındaki değişimin denetim işlevinde ne tür etkiler yarattığı ve yaşanmakta olan dönüşüm süreci ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmanın sorun alanları şunlardır:a)Yönetim paradigmasında meydana gelen değişim ile ortaya çıkan yeni yönetim anlayışının denetim işlevine etkisi nedir? Geleneksel yönetimin denetim işlevi ile yeni kamu yönetiminin denetim işlevi arasındaki temel farklılıklar nelerdir?b)Yeni denetim anlayışı, geleneksel denetim anlayışına sahip olan ve yeni denetim anlayışında ön plana çıkan denetleyenlerce nasıl algılanmaktadır? Hala devam etmekte olan denetimde dönüşüm sürecine ilişkin görüş ve önerileri nelerdir?Çalışmada veri elde etmek amacıyla eleştirel kaynak taraması yanında çeşitli kamu kurum ve kuruluşunda çalışan müfettiş, yönetici ve iç denetçiden oluşan örneklem grubuna uygulanan mülakat yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemin kullanılmasındaki amaç, anket gibi belli ifadelerle sınırlandırılmadan katılımcıların denetim işlevinde yaşanmakta olan dönüşüm sürecine ilişkin görüş ve önerilerini, ifade edebilmeleridir. Böylece sürece yönelik yapacakları katkı önemli görülmüştür.Araştırma sonucunda denetim işlevinde bir dönüşümün var olduğu, yeni denetim anlayışının amaç, kapsam, süreç ve ilke yönünden geleneksel denetimden ayrıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte Türk kamu yönetiminde yeni denetim anlayışının sorun alanları olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu alanların tespiti ve getirilen öneriler, daha etkin bir denetim sistemi için projeksiyon görevi görme bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Entered into with the public administration paradigm shift occurring in the process of restructuring, management control function also affected. Adequacy of management to achieve the objectives set out in advance and the only tool to measure the quality of the audit, are stıl ın an ongoing process of transformation. In this transformation the basic point is that for a qualified management the presence of an effective audit is a must.In this study, resulting in the transition from traditional to new public management practices og change management and tha audit function of understanding what kind of effects are created and experienced in the conversion process were examined. In this context, areas of study include problem:a)What is the effect of the goverment, with the change in the paradigm of the emerging new management approach on the audit function? What are the main differences between traditional management control audit function and the new public management audit function?b)How the new control concept is perceived by the fore auditors of the new control concept and auditors who have a traditional audit? What are the opinions and suggestions stıl on the ongoing transformation process in supervision?Besides a variety of critical literature in order to obtain the study data, the group interview method, applied to the sample group of the establishments and public institutions working supervisors, managers and internal auditor was used. The purpose in using this method, without being limited with certain expressions such as survey, is that participants can express their opinions and suggestions on the audit function of the transformation process. So it is seen as an important contribution to the process.As a result of research, there is a transformation of audit function, a new understanding of the audit objective, scope, process and policy in terms of leaving traditional audit is concluded. However, the Turkish public administration as a result of new auditing approach that problem areas have been obtained. The determination of the fields and brought proposals for a more effective system of control is important in terms of visual projection task.