M. Bagdadî'nin Sarf-ı Osmânî adlı eseriyle, MEB 6. Sınıf Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabı'nın karşılaştırılması
Comparation of M. Bagdadî's book called Sarf-ı Osmânî and MEB 6th degree Turkish Teacher's Guide Book
- Tez No: 296146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sarf-ı Osmânî, Dil Bilgisi, Eğitim Müfredatı, Sarf-ı Osmânî, Grammer, Education Curriculum
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışma Hicri 1308 (Miladi 1892-1893) yılında Fatih Askeri Rüştiyesi'nde birinci sınıf öğrencilerine okutulmak için yazılmış Sarf-ı Osmânî adlı kitabın çeviri yazıya aktarılması ve aktarıldıktan sonra 2007-2011 yılları arasında ders kitabı olarak seçilen 6. sınıf Türkçe Kitabı'yla karşılaştırılmasını içermektedir.Çalışmanın ?Giriş? bölümünde kitaplar hakkında genel bir bilgi verilmiş, gerekli açıklamalar özet halinde sunulmuştur.Birinci bölümde, çalışma yapılan kitapların içerikleri anlatılmış ve ana başlıklar olarak incelenmiştir.İkinci bölümde, kitaplarda ortak olarak işlenen konular alınarak, benzer ve farklı yönleri gösterilmiştir.Üçüncü bölümde, Sarf-ı Osmânî'nin bölümleri için sözlükler hazırlanmıştır.Sonuç bölümünde ise iki dönemin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.Çalışmanın sonuna Sarf-ı Osmânî'nin tam metninin transkripsiyonu ile orijinalinin fotokopisi eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work consist of comparation texts which are the transcription of Sarf-ı Osmânî, which was pressed to be read in primary schools of first degrees in 1892 (based on 1308 A D the year of the Hegira) at Fatih Askeri Rüştiyesi, Turkish book which is chosen for six degree students between 2007-2011 Education Academic year.In the chapter of introduction, general knowledges are given about books and necessary explanations are presented in summary.In the first chapter, the content of books which are studied are told and are examined in the main titles.In the second chapter, subjects which is studied in the books in the same way are taken and shown similar and different sides of each other.In the third chapter, dictionaries are prepared for Sarf-ı Osmânî?s chapters.In the chapter of conclusion, a general valuation are done for both of periods.In the end of the study, Sarf-ı Osmânî?s comlete text of transcription and original copy text are added.