Müzelerde marka yönetimi
Museum brand management
  1. Tez No: 296355
  2. Yazar: ELİF KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze Pazarlaması, Müze Markası, Müze Algısı, Müze Deneyimi, Kurumsal Kimlik, Yönetilen Marka ? Bütünleşik Marka, Museum Marketing, Musem Brand, Musem Perception, Museum Experience, Corporate Identity, Integrated Brand
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Pazarlama ve marka; sanayi devrimi sonrasında aynı ürünü üreten şirket sayısının ve üretim miktarının artması sonucu tüketici nezdinde ürününü farklı ve fark edilir kılmak isteyen ticari şirketlerde kullanılmaya başlanan birer işletme fonksiyonudur.Kâr amacı gütmeyen kurum olarak müzelerde pazarlama fonksiyonunun gündeme gelmesi 1980leri bulmuştur. İlk bakışta ?ticari? bir kavram gibi görünen ?marka?nın müzelerle birlikte anılması başlangıçta müze uzmanlarınca tepkiyle karşılansa da günümüze kadar geçen 30 yıllık sürede pazarlama ve marka kavramları çağdaş müzeciliğin gereklilikleri arasında görülmeye başlanmış ve benimsenmiştir. Fakat bugün dahi ülkemizde çok az müzede pazarlama departmanı bulunmakta ve marka kimliği oluşturma çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda pazarlama ve markalaşma konusuna en uzak müzelerin devlet müzeleri olduğu söylenebilir. Devlet müzelerinde pazarlama departmanı olmaması bir yana sıra işletme uzmanlığına sahip personel de istihdam edilmemektedir.Bu çalışma, müzelerde markalaşmanın önemi, müzeye ve ziyaretçinin müze deneyimine katkılarını, bu bağlamda müze markasının kavramsal tanımı, müzeye katkıları ve markalaşmanın olası riskleri, müze deneyimi ile müze markası arasındaki ilişki, markalaşma konusunda örnek teşkil eden müzelerin uygulamaları, ve Türkiye müzelerinin bu konudaki çalışmaları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Marketing and branding are, tools of management for companies, born as a result of the increase in the quantity of the products and the companies in each sector, trying to survive in the market by differentiating their products in the eye of consumer. It took a long time before the concept of marketing is adapted to nonprofit organizations but finally in 1980?s marketing was accepted as a management tool by nonprofit organizations. In the beginning museum experts resisted the idea as they perceive marketing and branding related to ?profit? but in last 30 years to the present time the idea is accepted and seen as a necessity of modern museum management. In this context, national museums are the less conscious institutions about marketing and branding.This thesis is studying the importance of museum branding and its contributions to visitor experience. In this context, the conceptual definition of museum brand, its contributions to museum as an institution, possible risks of branding and the relationship between museum experience of the visitor and museum brand are studied.