İSTANBUL'DA YAŞAYAN GÖÇMEN KADINLARIN KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLAR: ESENYURT'TAKİ GÜVENLİKLİ SİTELER ÖRNEĞİ
CHALLENGES FACED BY İMMİGRANT WOMEN LİVİNG İN İSTANBUL EXAMPLE OF HOUSİNG ESTATES İN ESENYURT
- Tez No: 954157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DERİN SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göçmen Kadınlar, Güvenlikli Siteler, Sosyal Entegrasyon, Mekânsal Tercihler, Toplumsal Dışlanma, Migrant Women, Gated Communities, Social Integration, Spatial Preferences, Social Exclusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Göç, bireylerin farklı coğrafyalar arasında hareketini içerir ve ekonomik, sosyal, kültürel ve politik değişimleri kapsar. Bu çalışma, göçmen kadınların güvenlik arayışının mekânsal tercihleri üzerindeki etkisini, özellikle Türkiye'ye göç eden kadınlar bağlamında ele almaktadır. Savaş, çatışma ve güvensizlikten kaçan göçmenler, genellikle fiziksel güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerleşim alanlarını tercih etmektedir. Çalışma, göçmenlerin güvenlikli siteleri tercih etme nedenlerini ve bu tercihleri yönlendiren motivasyonları incelemektedir.Göçmenlerin güvenlikli siteleri seçmelerinde bir diğer kritik faktör, bu alanlardaki sosyal ve ekonomik olanakların varlığıdır. Çalışma, güvenlikli siteler içinde bulunan marketler, çocuk bakım tesisleri, okullar, oyun alanları ve alışveriş merkezleri gibi temel hizmetlerin, göçmenlerin yaşam kalitesini artırdığını vurgulamaktadır. Bu olanaklar, göçmenlerin ekonomik zorluklarla başa çıkmasına ve sosyal izolasyonu azaltmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, güvenlikli sitelerin düzenli yapısı ve altyapısı, göçmenlerin yeni bir rutin oluşturma süreçlerini kolaylaştırmaktadır.Göçmenler için güvenlikli sitelerde yaşamak, yalnızca fiziksel bir yerleşim değil, aynı zamanda aidiyet duygusunun geliştirilmesiyle de ilgilidir. Çalışma, bu alanlarda sosyal ilişkiler kuran göçmenlerin bir topluluğun parçası gibi hissettiklerini ortaya koymaktadır. Ancak, bu tür alanların kapalı yapısı, yerel halkla etkileşimleri sınırlayarak sosyal entegrasyon sürecini yavaşlatabilir. Bu bağlamda, çalışma, göçmenlerin kültürel farklılıklarını ifade edebileceği ve kabul göreceği sosyal ortamların oluşturulmasının önemini vurgulamaktadır.Çalışma, güvenlikli sitelerde yaşayan göçmen kadınların karşılaştıkları toplumsal, mekânsal ve ekonomik zorlukların sosyolojik boyutlarını araştırmaktadır. Ayrıca, kentsel alanların toplumsal eşitsizlikleri nasıl yeniden ürettiğini, toplumsal cinsiyet ve sınıf perspektifinden analiz etmektedir. Teorik çerçevede Karl Marx'ın sınıf mücadelesi ve sermaye birikimi teorileri, göçmen kadınların güvenlikli sitelerde nasıl marjinalleştirildiğini tartışmak için kullanılmıştır. Henri Lefebvre'in mekânın ideolojik bir yapı olarak üretimi kavramı, bu yapının göçmen kadınları nasıl dışladığını analiz etmektedir. Ek olarak, Manuel Castells'in ağ toplum ve mekânsal adaletsizlik çalışmaları, küreselleşmenin göçmen kadınların toplumsal dışlanmasını nasıl derinleştirdiğini değerlendirmek için kullanılmıştır.Bu teorik çerçevede çalışma şu sorulara yanıt aramaktadır: Göçmen kadınlar neden güvenlikli sitelerde yaşamayı tercih etmektedir? Göçmen kadınlar bu alanlarda nasıl bir toplumsal dışlanma deneyimlemektedir? Cinsiyet, bu dışlanma ve entegrasyon sürecinde nasıl bir rol oynamaktadır?Araştırma, güvenlikli sitelerde yaşayan göçmen kadınlarla yapılan mülakatlara dayanmaktadır. Bulgular, yerleşim tercihlerini etkileyen birincil faktörün güvenlik ihtiyacı olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, güvenlikli sitelerin sunduğu hizmetlerin erişilebilirliği ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi, göçmenlerin bu alanlarda yaşama isteğini artırmaktadır. Ancak, yerel halkla sınırlı etkileşim, sosyal entegrasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratmakta ve daha kapsayıcı sosyal politikaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.Bu çalışma, güvenlikli sitelerin yalnızca birer yerleşim alanı değil, aynı zamanda göçmenlerin sosyal entegrasyon süreçlerini şekillendiren önemli mekanlar olduğunu göstermektedir. Savaş, şiddet ve güvensizlikten kaçan göçmenler için en öncelikli ihtiyaç, güvenliktir. Güvenlikli siteler, fiziksel korumanın yanı sıra sosyal hizmetlere kolay erişim, düzenli bir yaşam ortamı ve psikolojik rahatlama sağlamaktadır. Bu özellikler, göçmenlerin bu tür yerleşimleri tercih etmelerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Ancak, bu alanların kapalı yapısı, yerel halkla etkileşimleri sınırlandırarak sosyal entegrasyonu zorlaştırabilmektedir.Ayrıca çalışma, güvenlikli sitelerin göçmenlerin yalnızca bireysel güvenlik ihtiyaçlarını değil, sosyal aidiyet ve kimlik inşa süreçlerini de etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu alanlar, göçmenlere geçmiş travmalarını aşma ve geleceğe dair yeni rutinler oluşturma fırsatı sunmaktadır. Ancak, yerel halkla sınırlı etkileşim, kültürel farklılıkların ve önyargıların sürmesine neden olabilmekte, toplumsal entegrasyonu daha da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, bu tür yerleşim alanlarının yalnızca güvenlik odaklı yapılardan, sosyal uyumu destekleyen yapılara dönüştürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a process involving the movement of individuals to different geographies, encompassing economic, social, cultural, and political changes. This study examines the impact of migrants' search for security on their spatial preferences, particularly in the case of those migrating to Turkey. Migrants, fleeing from war, conflict, and environments of insecurity, primarily seek residential areas in the host country where they can meet their physical security needs. In this context, the study explores the reasons behind migrants' preference for gated communities and the motivations underlying this choice. The study emphasizes that gated communities serve not only as residential areas but also as mechanisms for psychological relief and a sense of belonging for migrants. For individuals coming from environments of war and violence, these communities provide not only physical security but also access to social services, making them an attractive option. Gated communities, with their controlled entrances and exits, private security services, and closed-circuit monitoring systems, offer migrants a sense of safety. By entrusting the responsibility for their security to site management, migrants can focus on other aspects of daily life.Another significant factor influencing the preference for gated communities is the social and economic opportunities they offer. The study highlights that migrants' ability to meet their essential needs—such as shopping, childcare, education, and recreation—within these communities enhances their overall satisfaction. These amenities help migrants cope with economic challenges and reduce social isolation. Additionally, the organized structure and infrastructure of community life facilitate the process of establishing a new routine for migrants.Migrants' transition to living in gated communities involves not only physical relocation but also a process of developing a sense of belonging. The study shows that these environments enable migrants to form social relationships and feel like part of a community. However, in some cases, the closed nature of these spaces can limit interactions with local residents, thereby slowing the process of social integration. In fostering a sense of belonging, it is crucial to create social environments where migrants can express their cultural differences and feel accepted.The study is based on data gathered from interviews with migrants residing in gated communities. The findings reveal that the need for security is the primary factor influencing migrants' settlement preferences. Moreover, the accessibility of services and the improvement in living standards within these communities increase the desire of migrants to remain in these areas. However, limited interaction with local residents can negatively impact the social integration of migrants, highlighting the need for more inclusive social policies.This study demonstrates that gated communities are not merely residential spaces but also significant sites shaping the processes of social integration for migrants. It is evident that the primary priority for migrants fleeing war, violence, and insecurity is to fulfill their need for safety. Gated communities provide physical protection as well as access to social services, a structured living environment, and psychological comfort. These features make such communities a preferred choice for migrants seeking a secure living space. However, the closed nature of these spaces can sometimes restrict migrants' interactions with local populations, posing a risk of social isolation despite physical security.Furthermore, the study reveals that gated communities influence not only individual security needs but also the processes of social belonging and identity construction for migrants. These environments offer migrants an opportunity to overcome past traumas and establish a new future. However, limited interactions with local residents may perpetuate cultural differences and prejudices, making social integration more challenging. Therefore, it is essential for these residential spaces to be restructured in a way that supports not only security needs but also social cohesion.