Liberal iktisadi düşüncede birey ve devlet
Individual and state in liberal economic conception
- Tez No: 296461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Bireycilik, Özgürlük, Devlet Müdahalesi, Piyasa Ekonomisi, Liberalism, Individualism, Liberty, State Intervention, Market Economy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
?Liberal İktisadi Düşüncede Birey ve Devlet? başlıklı bu çalışmanın amacı; liberalizmin ?birey? ve ?devlet? anlayışını teorik düzeyde incelemektir. Çalışmada; devlet, birey ve özgürlük arasındaki ilişki ile bunların yapısal sınırları konu edilmiş ve çalışmada ana sorunsal olarak görülen devlet müdahalesi, sorgulanmaya ve irdelenmeye çalışılmıştır. Liberalizm özgürlükçü, birey merkezli bir doktrindir ve birey-devlet ilişkisini bireyi esas alarak kurgulamıştır.Liberalizm kavramı, tam serbestliği savunan düşünceden, kısmi devlet müdahalesini gerekli gören düşünceye kadar uzanan geniş bir düşünce sistemini ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Bu durumun en önemli sebebi, liberalizmin tarihsel süreç içinde ortaya çıkan önemli ekonomik, sosyal ve siyasi olaylardan etkilenerek, değişim ve dönüşüme uğramasıdır. Dolayısıyla, liberalizmin tarihsel gelişimi incelendiğinde; değişmez, donuk ve dogmatik bir düşünce olarak kalmadığı, her dönem için kendini yenilediği görülür. Fakat bu durum, birbirinden farklı liberalizm türlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Liberalizmin türleri, ya birbirinin devamı niteliğinde ya da birini yıkıp, diğerinin üzerine yenisini inşa eden nitelikte olmuştur. Liberalizm kavramına ilişkin farklılık ve çeşitlilik nedeniyle, liberalizmin birey ve devlet yaklaşımını; bütünlük içinde ve sistematik bir şekilde incelemek güçleşmektedir. Belirtilen güçlükler nedeniyle çalışmada liberalizm; tarihsel gelişim ve dönüşüm süreçleri dikkate alınarak, ?klasik liberalizm?, ?neo-liberalizm? ve ?sosyal liberalizm? şeklinde sınıflandırılmış ve çalışmanın konusu, klasik liberalizmin ve neo-liberalizmin iktisadi boyutu ile sınırlı tutularak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this entitled ?Individual and State in Liberal Economic Conception? is to analyze the individual and state understanding of liberalism in a theoretical manner. In the study; the relationship between state, individual and liberty and the structural boundaries of these are explained and state intervention which is seen as the main problem is tried to be analyzed and questioned. Liberalism is a libertarian, individual centered doctrine and it designs the individual-state relationship by grounding its theory on individual.The concept of liberalism has a large range of ideas from the thought which advocates exact liberty, to the thought which claims the necessity of some state intervention. The most important cause of this situation is the change and transformation of liberalism under the effect of important economic, social and political events in historical process. Hence, when the historical development of liberalism is analyzed; it is seen that liberalism is not an unchangeable, constant and dogmatic ideology as it renews itself. However, this situation causes the existence of different kinds of liberalisms. Those different kinds of liberalisms are either a follow-up or constituted on each other while demolishing the other kind. Because of difference and variety of the term liberalism, it becomes difficult to analyze the individual and state perspective of liberalism systematically and in unity. Due to the difficulties that are mentioned, in this study liberalism is classified as classical liberalism, neo-liberalism and social liberalism according to the historical development and transformation processes and the scope of this study is narrowed down with the economical side of classical liberalism and neo-liberalism.