İlköğretim sosyal bilgiler 6. ve 7. sınıf ders kitaplarında ölçme ve değerlendirme
Elementary social studies 6 and 7 classroom assessment and evaluation in textbooks
  1. Tez No: 296522
  2. Yazar: AHMET TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme, Değerlendirme, Soru, Sosyal Bilgiler, Ders Kitabı, measurement, assessment, question, social studies, textbook
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ölçme, ölçülmek istenen herhangi bir niteliğin çeşitli araç ve yöntemlerle belirlenmesi, elde edilen sonuçların sayı ya da sembollerle ifade edilmesi olarak tanımlanabilir. Niteliklerin niceliklere dönüştürülmesi ya da sayısallaştırılmasıdır. Başka bir ifadeyle Ölçme, bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahipse sahip oluş derecesinin belirlenerek sembollerle ve özellikle sayı sembolleriyle ifade edilmesidir.Eğitim ortamlarının vazgeçilmez faaliyetlerden biri olan ölçme ve değerlendirme sosyal bilgiler dersleri içinde fevkalade önemlidir. Sınıf ortamlarında ve ders kitaplarında geniş yer verilmeye çalışılan ölçme ve değerlendirmenin kalitesi başarıyla doğrudan orantılıdır. Bu sebeple sosyal bilgiler dersleri ülkemiz için ne kadar önemliyse bu dersin ölçme ve değerlendirmesi de o derece önemlidir.Yapılan bu çalışmada Sosyal Bilgiler 6. ve 7. Sınıf ders kitapları içerdikleri sorular açısından içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Ders Kitaplarında Ünite Hazırlık Soruları, Konu Hazırlık Soruları, Metin İçi Sorular, Konu Değerlendirme Soruları ve Ünite Değerlendirme Soruları olmak üzere toplam 5 çeşit soru kategorisi kullanılmıştır. Bu kategoriler içerisinde yer alan soru adetleri ünitelere göre tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Measurement, measured in any desired attribute a variety of tools, means and methods to determine the expression of the results obtained can be defined as numbers or symbols. Measuring qualities into quantities, or be referred to as digitizing. In other words, measurement, whether of individuals or objects with specific properties, if the results are determined with a degree of occurrence of symbols and symbols to express a particular number.One of the essential activities in educational settings in the evaluation and assessment of paramount importance in social studies classes. Classroom environments and to be given wide coverage in textbooks has successfully worked directly proportional to the quality of assessment and evaluation.If measurement and evaluation are in high quality, the products which will be obtained will be in high quality. There fore, what is so important to our country's social studies classes, this course is very important that the measurement and evaluation.In this study of social studies 6. and 7. Investigated the method of content analysis in terms of questions contained in the class textbook. As a result of the review unit Preparatory Problems in Textbooks, Subject Preparation Questions, Questions Inside Text, Subject Evaluation Questions and Evaluation Unit for a total of 5 types of questions were used in the question category. These categories included in the customs of the question was interpreted by customers in form of tables.