Çalışan engellilerin sahip oldukları denetim odağıyla iş hayatında yaşadıkları stres ve anksiyete ile başa çıkmaları arasındaki ilişki
The relationship between the locus of control of disabled employees and how they cope with stress and anxiety in work life
- Tez No: 296639
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Engelli Çalışan, Denetim Odağı, Stres, Anksiyete, Disabled People, Locus of Control, Stress, Anxiety
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu araştırmanın amacı; çalışan engellilerin sahip olduğu denetim odağının, iş hayatında yaşadıkları stres ve anksiyete düzeyine nasıl bir etki ettiğini incelemektir. Araştırmanın örnekleminini, İstanbul il sınırları içerisinde Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çeşitli ilçe kurumlarında, Milli Eğitim'e bağlı çeşitli kurumlarda, devlet hastanesi, devlet bankası ve benzeri kamu kurumlarında çalışan 12 işitme, 12 görme ve 46 ortopedik engelli olarak toplam 70 engelli oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde; Rotter tarafından geliştirilen (1966) Rotter İç ve Dış Denetim Odağı Ölçeği, Cohen ve Wiliamsom tarafından geliştirilen (1998) Algılanan İş Stresi Anketi, Spielberger tarafından geliştirilen (1964) Spielberger Kendini Değerlendirme Anketi ve demografik özellikleri belirlemek için araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; Mann Whitney-U Testi, Non-Parametrik testlerden ise Kruskal Wallis H-Testi kullanılmış ve korelasyon analizleri yapılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına gore, içten denetimli engelli çalışanların iş hayatındaki stres ve anksiyete ile başa çıkma seviyelerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out in which direction the locus of control effects job stress and anxiety in disabled people?s work life. This research is taken place in Istanbul. The sample of 12 hearing disabled, 12 visual disabled and 46 orthopedic disable total 70 disabled people who were working Istanbul Municipality, Ministry of National Education, republic hospital, republic bank and similar republic departments. In acquiring the research data, Rotter?s Internal-External Locus of Control Scale advanced by Rotter (1966), The Perceived Stress Scale advanced by Cohen & Williamson (1998), State-Trait Anxiety Scale advanced by (1964) Spielberger and Personal Information Form for demographic variables have been used. Mann Whitney-U Test, Kruskal Wallis Test of Non-Parametric Test and correlation analyses have been used for the evaluation of data. According to the results, disabled people with internal locus of control have high level of stress and anxiety.