Farabi'de akıl kavramı
Mind concept of Farabi
  1. Tez No: 296666
  2. Yazar: AYSUN KELLECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Faal akıl, kazanılmış akıl, kozmik akıllar, pratik akıl, teorik akıl, Effective mind, acquired mind, cosmic minds, practical mind, theoretical mind
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada Farabi'nin temel görüşleri, akıl bağlamında incelenmektedir.Bu çalışma giriş bölümünün yanı sıra dört bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır.Birinci bölümde Farabi'nin metafizikle ilgili görüşlerinde akıl kavramı incelenmiştir. Filozofta akıl kavramının aldığı anlamlar tartışılmıştır.İkinci bölümde Farabi'nin bilgi felsefesi akıl bağlamında tartışılmıştır.Üçüncü bölümde ise Farabi'nin mutluluk felsefesi akıl bağlamında incelenmiştir.Dördüncü bölümde Farabi'nin siyaset felsefesinde akıl kavramı tartışılmıştır.Sonuç bölümünde ise aklı bir insanın sahip olabileceği en önemli değer olarak gören filozofun, İslam felsefesine katkıları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Farabi?s fundamental ideas are analysed within the context of mind.The study consists of four sections and a conclusion as well as an introduction.The concept of mind as a part of Farabi?s ideas on metaphysics are analysed and the meaning patterns attributed to the concept of mind by the philosopher are discussed in the first section.In the second section Farabi?s epistemology is discussed within the context of mind.And in the third section Farabi?s philosophy of happiness is analysed within the con-text of mind.The concept of mind in Farabi?s political philosophy is discussed in the fourth sec-tion.The contributions of the philosopher, who considers the mind as the most important value of a human being, to Islamic philosophy are discussed in the conclusion sec-tion.