Bankacılık sektöründe katılmalı yönetim uygulamaları: Özel ve kamu bankaları üzerine bir alan araştırması
Participatory administration applications in banking sector: A field study on private and public banks
- Tez No: 296688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN KAYABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetimin Gelişimi, Katılmalı Yönetim, Administration, Growth of Administration, Participatory Administration
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Küreselleşme ile birlikte günümüz dünyası tek bir pazar haline gelmiş, işletmeler bu pazardan pay alabilmek için yoğun bir rekabet ortamına girmiştir. Bu rekabet ortamında işletmelerin ayakta kalabilmesi için değişime ayak uydurmaları, yönetim anlayış ve tekniklerini modernize etmeleri gerekmektedir.Modern ve modern sonrası yönetim anlayışı ve tekniklerinden biriside katılmalı yönetim uygulamalarıdır. Katılmalı yönetim uygulamaları insan unsurunun yaratıcılığını ön plana çıkararak, fikir ve düşüncelerden tam yararlanmayı sağlayan etkili ve etkin bir rekabet aracı olma niteliğine sahiptir. Bu nokta da, rekabetçi önceliklerini geliştirmek isteyen işletmelerin örgüt içinde kurmaları gereken demokratik yapının temelini oluşturan önemli bir uygulama haline gelmiştir. Bu çalışmada katılmalı yönetim olgusu incelenmeden önce, yönetim unsuru bir bütün olarak ele alınıp, yönetim anlayışlarının modern ve post-modern boyutlara doğru değişiminde etkili olan faktörler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde katılmalı yönetim olgusu teorik olarak ayrıntılı bir biçimde incelenerek, yapılan ampirik araştırmayla örtüşen katılmalı yönetim uygulamaları işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise, teorik bölümde incelenmiş olan katılmalı yönetim kavramı, konusu, düzeyleri ve biçimleri bakımından özel ve kamu karşılaştırması çapında banka çalışanlarınca ne şekilde ve ölçüde algılandığına ve çalışma ortamlarında ne derece uygulandığına yönelik araştırmanın analiz verileri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalizing process today?s world has become a single market and businesses and firms have found themselves in a harsh competition in order to gain a share in this market. In this competitive world the businesses and firms are required to keep up with the changes and innovations in the field and modernize their administrative ways and techniques so that they can survive.One of the modern and postmodern notions and techniques of administration is referred to as participatory administration applications. By prioritizing creative side of humans, participatory administration applications function as an effective instrument of competition that enables the utmost use of opinions and ideas available. So, they have become an important practice for the firms that wish to develop their competitive power by forming a democratic structure in the organization. In this study before moving on to the participatory administration model, the factors playing an important role in changing administrative approaches towards modern and postmodern dimensions by considering the notion of administration as a whole have been tackled . In the second part of the present study the model of participatory administration has been theoretically studied, and then the participatory administration applications that overlap with this empiric study have been presented. In the third part, data obtained through analyses have been interpreted regarding how the concept of the participatory administration studied in the theoretical part was perceived by the bank staff in terms of its content, level and form comparatively both in private and public banking sector and to what extent it was reflected in practice.