Kırsal kesimin eğitim durumu ve taşımalı eğitim Eskişehir-Alpu kırsalı örneği
Educational status of rural areas and mobile education Eskişehir-Alpu rural example
  1. Tez No: 296687
  2. Yazar: EZGİ KOLCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kesim, Kırsal Eğitim, Taşımalı Eğitim, İlköğretim, Rural Area, Rural Education, Mobile Education, Primary Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kırsal kesimin eğitimin durumunda ilköğretim, eğitime bakılan pencereyi oluşturmaktadır. Bu pencereden ilköğretim okullarında eğitimin durumu bakışı, ilköğretimi kırsal kesimde değerlendirme görüş alanını oluşturmuştur. Taşımalı eğitim; ilköğretim penceresinde, pencerenin dıştan içe doğru açılan kilit noktasını oluşturmaktadır. Kırsal kesim, sekiz yıllık ilköğretimin yaygınlaştırılması ile `Taşımalı İlköğretim Uygulaması'nın içinde olmuştur. Bu araştırmanın amacı; kırsal kesimdeki eğitimin durumuna sekiz yıllık zorunlu eğitim uygulaması açısından bakmak ve taşımalı eğitimin kırsal kesimdeki eğitim durumuna nasıl yansıdığını, sorunları açısından ortaya çıkarmak ve bunlara çözüm önerileri getirmektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Kavramsal çerçeve, problem alanı, yöntem, bulgular ve yorum, sonuç ve öneriler; bölümleri oluşturmaktadır. Araştırma konusu ile ilgili literatür incelenmiş ve konuyla ilgili kanun, yönetmelik ve kaynaklar taranmıştır. Araştırmaya katılanların niteliklerine ilişkin değişkenleri ile ilgili sonuçlar, frekans ve yüzde dağılımları ilgili çizelgelerde sunulmuştur. İstatistiksel analizler SPSS programında yapılmıştır. Değişkenlerin taşımalı öğrenciler üzerindeki etkisini incelemek için, taşımalı ve merkezde olan öğrencilerden örneklem alınarak Kay-Kare Testi uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Eskişehir İli, Alpu İlçesi taşıma merkezi olan ve taşıma merkezi olmayan ilköğretim okullarındaki 7 idareci, 47 öğretmen ile örneklem alma yöntemi ile 210 öğrenci oluşturmaktadır. Bunun 150'sini taşımalı öğrenci, 60'ını random yoluyla taşıma merkezi olan okulların birinden seçilen merkezde olan öğrenci oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
For the education status of the rural area, primary education forms the way of looking to the education. From this point of view, education status of the primary schools creates the view of evaluation of the primary schools in the rural area. Mobile education is the locking point that opens from outside to inside for the primary education window. Rural area is in the ?Application of Mobile Primary Education?, with the wide spreading of 8 years primary education.Purpose of this research is, to look to the status of education in the rural area from the point of 8 years compulsory education, to figure out the effects of bussing schooling on the rural area in terms of problems and to propose solutions to these problems. In this research, survey was used for the data collection. Conceptual framework, problem area, method, findings and comment, result and suggestions. Literature was studied, laws, regulations and sources were examined for this research. Results about the variables of the attributes of the participants of the research, frequency and percentage distributions were showed on the related charts. Statistical analyses were made with the SPSS program. For examining the effects of variables on the bussing schooling students, Kay-Kare Test was applied by taking samples from bussing schooling students and city center students. Universe of the research is 7 managers, 47 teachers and 210 students who were chosen by the sample method from the primary schools, which are bussing schooling center, and not bussing schooling center from Eskişehir province, Alpu town of the 2010-2011 educational year. 150 students of the 210 students were bussing schooling students and 60 of them were chosen randomly from the city center students.