1950 sonrası sanat oluşumlar ve Türkiye'deki alternatif sanat mekânlarına dair sanatçı, eleştirmen ve galerici görüşleri
Art occurences after 1950 and views of artist, critics and gallery owners for alternative art places in Turkey
  1. Tez No: 296693
  2. Yazar: AYŞEGÜL KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ALTINKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel Sanat, Alternatif Mekânlar, 1950 Sonrası Sanat Oluşumları, Contemporary Art, Alternative Art Places, Art Occurences after 1950
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırma ?1950 Sonrası Sanat Oluşumları ve Türkiye'deki Alternatif Sanat Mekânlarına Dair Sanatçı, Eleştirmen ve Galerici Görüşleri? konusunu içermektedir. Araştırmada sanatçıların, eleştirmenlerin ve galeri yöneticilerinin; 1950 sonrası Türkiye'de ortaya çıkan sanat etkinlikleri ve bu oluşumların yansımaları, katılımcıların güncel sanat oluşumları ve Türkiye'deki Alternatif Sanat Mekânlarına yaklaşımlarıyla ilgili görüşleri ele alınmıştır. Bu araştırmada 1950 sonrası sanat oluşumları, özellikle güncel sanat yaklaşımları ve Türkiye'deki alternatif sanat mekânlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma bu modele dayalı nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Türkiye'de alternatif sanat mekânlarının yeterli olmadığı, İstanbul için bu talep karşılanmış olmasına rağmen Türkiye'deki diğer illerde hala yetersiz olduğu anlaşılmıştır. Türkiye'de son yıllarda yeni sanatçıların yetişmesi, galerilerin çoğalması ve bienallerle hızlanan sanat aktivitelerinin gelişmesine karşın sanat yaklaşımlarının sergilendiği etkinliklere yeterli önem verilmediği belirlenmiştir. Katılımcılar güncel sanat sergilerinde mekân kullanımı konusuna bir kısıtlama getirilemeyeceğini, her yerde, her koşulda sergilerin açılabileceğini, Türkiye'de ki güncel sanat etkinliklerinin gelişmesi ve yeni sanatçıların yetişmesiyle ilginin arttığı, alternatif mekânların yeterli olup olmamasından ziyade bu mekânlarda sergilenen işlerin niteliğinin önemli olduğu ve gelecekte; sanatta, sanatçı-alıcı buluşmasındaki rolü galeriler, fuarlar ve bienallerin üstleneceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research includes the matter of ?Art Occurences After 1950 and Vıews Of Artıst, Crıtıcs and Gallery Owners For Alternatıve Art Places In Turkey?. In this research the opinions of the artists, critics and gallery managers? about the art events occuring after 1950 in Turkey and the reflections of these formations, participants? contemporary art formations and Alternative Art Places in Turkey are held.In this study, formation of art after 1950, particularly in approaches to contemporary art and alternative art venues in Turkey were investigated. Alternative art spaces in Turkey aimed to study, research was organized survey method. Research in this model, half-structured interview technique was based on qualitative research methods.According to the results of the survey, it is understood that art places in Turkey?s not enough. Although this demand in İstanbul has been meet, it is still insufficient in other cities of Turkey. Despite there is the increasing number of galleries, new artists? trainings and the improvements of art activities by the helps of biennials, it was understood that activities where the art approaches are exhibited, are not paid enough attention. It has been come to the conclusion that there will be no restrisctions to the participants about the use of space on contemporary art exhibitions, they can open an exhibition in anywhere under any circumstances, there is an increasing interest by training of new artist and the improvements in contemporary art activities in Turkey, instead of alternative places? being enough or not, the quality of the works exhibited in these places is much more important, and in the future; the role in meeting the artist-buyer will be held by the galleries, fairs and biennials.