1831 Şam vakası
1831 case of Damascus
  1. Tez No: 296694
  2. Yazar: TAHİR TOMATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BIYIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Mahmut, Vaka-i Hayriye, Asakir-i Mansure-i Muhammediye, İhtisap Vergisi, Şam Eyaleti, Şam Vakası, İsyan, İhtilal, Sultan 2nd Mahmud, Case-i Hayriye (Auspicious Event), Asakir-i Mansure-i Muhammediye Army, Ihtisap Tax, States, Damascus State, Case of Damascus, rebellion
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
1826 yılında tarihe ? Vaka-i Hayriye ? olarak geçen Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılıp yerine ?Asakir-i Mansure-i Muhammediye? ordusunun kurulması, kadrolarının uzmanlaştırılıp, sayısının artırılması için büyük bir mali kaynağa ihtiyaç vardı. 1831 Şam Vakası, Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için uygulamaya konulan ? İhtisap ? vergisine bir tepki olarak ortaya çıktı ve büyüyerek Osmanlı Devleti'ne isyan haline dönüştü. Çalışmanın birinci bölümünde Sultan II. Mahmut'un idari yapıda yaptığı yenilikler ve padişah döneminde eyaletlerin idari, ekonomik, toplumsal ve askeri yapısı ortaya konulmaya çalışıldı. Çalışmanın ikinci bölümünde ise 1831 senesinde Şam Eyaleti'nin idari, toplumsal, askeri ve ekonomik durumunun nasıl olduğu belirtildi. 1831 Şam Vakası'nın nedenleri, yaşanan süreç ve sonuçları ortaya konulmaya çalışıldı. Şam vakasının görünür sebebi ? İhtisap ? vergisidir. Gerçekte ise iç ve dış güçlerin hazırladığı bir isyan hareketi olarak görülmektedir. İsyanın baş müsebbibi, Sayda Valisi Abdullah Paşadır. Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa, Şam vakasına müdahil olmuştur. Yaşanan gelişmeler sonucunda Şam Eyaleti, Osmanlı yönetiminden ayrıldı. Bu durumun da devlette idari, siyasi ve ekonomik pek çok soruna yol açtı.
Özet (Çeviri)
?Yeniçeri Ocağı? was removed and then ?Asakir-i Mansure-i Muhammediye Army? was set up. A large financial resource was needed to establish a new army, to make the staff professional and also to increase the number of soldiers. So, the ?Case of Damascus? was came out as a reaction to ?Ihtisap Tax? which was taken to supply the needs of the ?Asakir-i Mansure-i Muhammediye Army? and then this case enlarged as a rebellion against Ottoman Empire in the year of 1831.In this study, the reforms on administrative structure of Sultan 2nd Mahmud and how were the conditions in Damascus in the fields of administrative, economic, social and military structures were indicated in 1831. Reasons of the ?Case of Damascus?, process and the results are introduced. The visible reason of the ?Case of Damascus? was ?Ihtisap Tax?. But the real reason was rebel movement, which was arranged by interior and foreign powers. Governor of Sidon Abdullah Pasha was the main actor of the rebellion. As a result of this progress, Damascus was separated from the administration of the Ottoman Empire. This case caused lots of troubles on administrative, political and economical areas.