Örgütlerde güven olgusu: İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde uygulama çalışması
A case of trust in organizations: Istanbul Security Directorate application study
  1. Tez No: 296700
  2. Yazar: SÜLEYMAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Örgüt, Örgütsel Güven, Trust, Organizational, Organizational Trust
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bireyin, niteliklerini ve yaratıcılığını kullanabilmesi için kurumsal bağlılığını pekiştirecek güven duygusuna gereksinim duyulmaktadır. Örgüte güven duyma nihayetinde, örgütsel bağlılıkta, motivasyonda, verimlilikte ve performansta artışın; bunun yanında örgüt içi stres, çatışma ve belirsizlikte azalmanın meydana geleceği kabul edilmektedir. Bu minvalde çalışmanın amacı, son zamanlarda yoğun bir şekilde incelenmekte olan, ?iş hayatında güven? olgusunun nasıl analiz edilebileceğini ortaya koymaktır.Örgütleri diğer sosyal birimlerden ayıran özelliği, sosyal yapılarının belli bir amaca yönelik olarak planlanmış olmasıdır. Belli bir amacın gerçekleştirilmesi için gerekli işlemler düşünülerek bölümlere ayrılmış, çeşitli kademeler ve mevkiler oluşturulmuştur. Bu değişik kademeler ve mevkiler arasındaki bilgi alışveriş ağı ve emir-kumanda zinciri, farklı faaliyetlerin eşgüdümlenmesini sağlayacak biçimde planlanmakla birlikte belirli kurallara bağlanmıştır. Örgüt üyeleri değişse bile, onların yerine getirdikleri görevler devam etmektedir. Bu nedenle örgütler, üyeleri gelip geçici olduğu halde sosyal yapılarını koruyabilirler.Güven; birey ve grup davranışlarının önemli bir belirleyicisidir. Güvenin önemli işlevlerinden biri de karmaşıklığı ortadan kaldırmasıdır. Özellikle modern ve sanayileşmiş toplumlar bu karmaşık yapılara sahiptir. Güvenin oluşumu bilgi alışverişinin daha doğru, daha geniş ve daha yerinde olmasına, bir deyişle davranışsal belirsizliğin azalmasına neden olacaktır. Bu çalışmada güven kavramı ve güven türleri farklı bakış açıları ile tanımlanmış, örgüt ve örgütsel güven kavramı, kavramın özellikleri ve örgütsel güven modelleri detaylı bir şekilde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Individual, institutional commitment to use the properties and creativity are needed to reinforce a sense of confidence. As a result of confidence in the organization, motivation, organizational loyalty, increase productivity and performance, as well as conflict, stress and uncertainty within the organization is assumed that the decline will occur. In this context, purpose of study, which recently intensively investigated, quot; the working environment of trust & quot; can be analyzed to determine how the phenomenon.Organizations with other social units, separating the property, clearly defined social structures is planned for a particular purpose. Appropriate action for the realization of a particular goal in mind divided into sections, has been in various stages and positions. Communicative network between these different steps and positions and chain of command-control, to provide different activities planned, rules. Members of the Organization of changed, they will continue to fulfill the tasks. For this reason, organizations, members of the transient structures that protect the social state.Trust, an important determinant of individual and group behavior. One of the functions reduces the complexity of trust. In particular, this complex structures that are modern and industrialized societies. Trust the formation of a more accurate exchange of information, it is wider and more appropriate, words will cause a decrease in behavioral uncertainty. In this study, the concept of trust and confidence with the types defined in different points of view, the concept of organizational trust and the concept features in literature and basic rhetoric, organizational trust models are examined in detail.