1982 Anayasası ile Avrupa Birliği Anayasası'nın insan hakları çerçevesinde ifade özgürlüğü açısından karşılaştırılması
Comparison between 1982 Constitution and Constitution of the European Union with respect to freedom of expression within the framework of human rights
- Tez No: 296701
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SAMİ DENKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Anayasası, 1982 Anayasası, İnsan Hakları, İfade Özgürlüğü, Uyum Yasaları, İlerleme Raporları, European Union, Constitution of the European Union, 1982 Constitution, Human Rights, Freedom of Expression, Harmonization Laws, Progress Reports
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tüm insanların sahip olduğu haklar olarak tanımlanan insan hakları, her toplumun kendi dünya görüşü ile şekillenerek o toplumun anayasasında temel hak ve özgürlükler olarak yansıma bulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa Birliği Anayasası'ndaki temel hak ve özgürlükler de oluşturuldukları dönemin özellikleri ile şekillenmiştir. Bu temel hak ve özgürlüklerin içinde yer alan ifade özgürlüğü ise diğer hakların kullanılmasında önemli bir rol üstlendiği için ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Bu bağlamda; ?1982 Anayasası ile Avrupa Birliği Anayasasının İnsan Hakları Çerçevesinde İfade Özgürlüğü Açısından Karşılaştırılması? başlıklı çalışmamız açısından önem arz etmektedir. Çalışmamızda; Birinci bölümde; 1982 Anayasası'nın oluşturulması süreci üzerinde durulmuştur. Hak, temel haklar, insan hakları, ifade özgürlüğü kavramlarının analizi yapılarak 1982 Anayasası'ndaki yansıması incelenmiştir. İkinci bölümünde; Avrupa'da bir birlik yaratma fikrinin doğuşundan itibaren Avrupa Birliği'nin insan hakları alanında geçirmiş olduğu aşamalar ile AB Anayasasının referandum süreci, AB Anayasasının ikinci bölümünü oluşturan; insan hakları konusundaki gelişim sürecini ve bu hakları anayasal güvence altına alarak tamamlayan `Temel Haklar Şartı da bu bölümde incelenmiştir. Üçüncü bölümde; Türkiye ? Avrupa Birliği ilişkilerinde gelinen nokta günümüze kadarki tarihsel süreç içerisinde ele alınmıştır. AB hukuk düzeninin tanımı, uluslararası hukuktan farkları; AB Anayasası'nda ifade özgürlüğünün yansıması olarak karşımıza çıkan Avrupa Konseyi'nin oluşturmuş olduğu ve Türkiye'nin de 1949 yılında imzalamasıyla iç hukukunda bağlayıcılık kazanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki (AİHS) ifade özgürlüğü üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde; bütün bu bilgiler ışığında konuyla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human rights, as accepted, to be the common rights of all human beings, human rights have been shaped according to unique, a world views of each particular community and reflected in the constitution of the society as the fundamental rights and freedoms. The fundamental rights and freedoms stated under Constitution of Turkish Republic and Constitution of the European Union have also been formed in line with the characteristics of their age. Among these fundamental rights and freedoms, freedom of expression occupies a privileged position since it bears vital role in the exercise of other rights. ?Comparison between 1982 Constitution and Constitution of the European Union with respect to freedom of expression within the framework of human rights? is the main topic of this thesis.In the first part of the present study; preparation stage of 1982 Constitution has been focused on. Terms such as rights, fundamental rights, human rights, freedom of expression have been conceptually analyzed and their reflection on 1982 Constitution has been explored. In the second part, the stages that European Union undertook in human rights, starting from the idea of creating a union in Europe, have been presented within the scope of historical progress of the Union. Constitution EU constitution draft and its aftermath have been explained. In the third part, the point reached in Turkey-European Union relations has been discussed within the scope of historical process achieved so far. İn this part, the definition of EU law system and its departures from international law has been explained. in the European Convention on Human Rights (ECHR) which is a reflection of freedom of expression in Constitution of the EU In the conclusion part, general evaluations on this topic have been made in the light of such facts.