Kütahya'ya bağlı Sofça ve Sobran köylerindeki Alevilik ile ilgili inanç ve uygulamalar
Sobran and Sofça in the villages of Kütahya beliefs and practices related to Alevism
- Tez No: 296702
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN TARIMAN CENİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Alevîliği, Cem töreni, Ehl-i Beyt, Hz. Ali, Anatolian Alevism, Cem ceremony, Ehl-i Beyt, Propher Ali
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Anadolu Alevîliği, Batınîlik, Yesevîlik, Haydarîlik, Kalenderîlik, Hurufîlik gibi tarikatlardan, Yunan felsefesi, tasavvuf gibi akımlarından ve Şamanizm gibi inançlardan etkilenmiş bir düşünce ve inanç sistemidir. Bunun dışında Yahudilik, Hıristiyanlık, Budizm, ruh göçü, paganizm gibi inanç ve kültürlerin de etkisinde kalmıştır; çünkü her inanç ve kültür eski kültürü tamamen silip yerine tamamen yeni bir kültür ikame edemeyeceği gibi, komşu olduğu inanç ve kültürlerden de ister istemez etkilenecektir.Sofça ve Sobran köyleri de Alevî ananesi ve düşünce sistemini içinde barındıran Kütahya'ya bağlı köylerdendir. Tarihsel süreç içinde bu inanç sistemi dahilinde gelenek-göreneklerini devam ettirme çabası içinde olan bahsi geçen köylerdeki inanç ve uygulamalar; göç, yaşam şartları, merkeze ve farklı kültürlere yakınlık veya değişen dünya görüşü nedenlerinden ötürü eskiye nazaran değişiklikler ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
Anatolian Alevism is a system of belief and thought which has been affected by Yesevîlik, Haydarîlik, Kalenderîlik, Hurufîlik sects, movements like Sufism and beliefs like Shamanism. It was also much moved by beliefs and cultures like Judaism, Christianity, Buddhism, transmigration and paganism. Because every culture and belief cannot substitute entirely a new culture erasing the old one and also is going to be affected by the neighboring beliefs and cultures.Sofça and Sobran villages in Kütahya are the places that include Alevî tradition and belief system. Beliefs and applications in those subject villages, which have the efforts of continuing their custom and usage throughout history, comprise some changes compared to the past because of some reasons such as migration, living conditions, closeness to center and different cultures or changing world views.