İki dünya savaşı arası dönemde Türkiye'nin Arnavutluk politikası (1919-1939)
Turkey?s Albania policy in interwar period (1919-1939)
- Tez No: 296703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, Ahmet Zogu, Balkan Birliği, Arnavutluk, Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk, Ahmet Zogu, Balkan Union, Albania, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Arnavutluk tarihsel geçmişi ve stratejik önemi neticesinde Türkiye'nin politikaları içerisinde önemli bir yere sahip olmuştur. İlişkilerin geliştirilmesi adına Arnavutluk ve Türkiye arasında 1923 yılının kasım ayında Dostluk Antlaşmaları imzalanmış ve sonraki süreçte ise Türkiye Tiran'a elçi tayin etmiştir. Fakat 1 Eylül 1928 tarihinde Ahmet Zogu'nun kral olması Türk-Arnavut ilişkilerinde kırılma noktası olmuş ve bu durum Türkiye'nin politikalarına ters düştüğü için Türkiye'nin Arnavutluk ile olan ilişkileri kesilmiştir. Fakat yaklaşmakta olan Almanya ve İtalya tehlikesi karşısında Türkiye, Balkan Birliği'nin oluşturulması için 1931 yılında Ahmet Zogu'nun krallığını tanımıştır. M. Kemal Atatürk Tiran'a tecrübeli devlet adamlarını elçi olarak atayarak, Arnavutluk ile olan ilişkilerine büyük önem verdiğini göstermek istemiştir. Atatürk'ün özel gayretleri ne yazık ki sonuçsuz kalmış, Ahmet Zogu'nun kız kardeşi Prenses Saniye'nin II. Abdülhamit'in oğlu Abid bey ile evlenmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden kesilmiştir. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye_Arnavutluk ilişkileri atatürk'ün ölümüne kadar istenilen seviyeye ulaşamamıştır.
Özet (Çeviri)
Albania has had an important place in Turkey?s policies because of the historical background and strategic importance . To improve relations between Albania and Turkey, friendship treaties were signed in December 1923. After this process Turkey sent an embassador to Tirana. But when president Ahmet Zogu became king on 1 September 1928, relations of the two countries had reached the breaking point. Diplomatic relations between two countries were interrupted because this situation did not corresponding the policy of Turkey. With the impending danger of Italy and Germany, Turkey recognized Ahmet Zogu?s kingdom for the creation of the Balkan Union ın 1921. By sending an experienced statesman as an ambassador to Tirana, M. Kemal Atatürk wanted to show how important were Albania relations for Turkey .M. Kemal Atatürk?s special efforts were unfortunately failed when king Zogu?s sister princess Saniye got married to Abid Bey, son of II. Abdülhamit and relations were interrupted again. With this development, Turkish- Albanian relations had not been at the desired level until the death of Atatürk.