Geleneksellikten neo-liberal muhafazakârlığa Türkiye'de İslamcılığın dönüşümü
Transformation of Islamism from its traditional era to neo-liberal conservatism in Turkey
- Tez No: 296704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Küreselleşme, Neo-liberalizm, Ulus-ötesi Kapitalizm, Yeni Muhafazakârlık, Dönüşüm, Islamism, Globalization, Neo-Liberalism, Trans-national Capitalism, New Conservatism, Transformation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Modern bir ideoloji olarak İslamcılık, belirli bir tarihsel dönemde ortaya çıkmıştır. İslamcılık, toplumun temelleri ve yapısı itibariyle yukarıdan aşağıya İslamileştirilmesini hedeflemektedir. İslami bir devlet ve toplum inşasını amaçlayan İslamcılık, modernlikle olan ilişkisinde, modernliği sorgulamasına karşın onu reddetmemektedir.Türkiye'de 1970'li yıllarla birlikte bağımsız siyasal bir parti etrafında örgütlenen İslamcı hareket, 1990'lı yıllara dek milliyetçi, muhafazakâr ve radikal bir politik güç olarak yükselmiştir. Bu dönemde İslamcılık; öz İslam'dadır, hakikati İslam'da aramak ve İslam'ın altın çağına dönmek gibi politik söylemlere sahiptir. Ancak, 1990'lı yıllardan itibaren İslamcılık, küreselleşme, neo-liberalizm ve ulus-ötesi kapitalizmle bütünleşerek ve önceki ideallerinden vazgeçerek dönüşmüştür. Türkiye'de İslamcılığın dönüşümü, İslamcı hareketin Batı ile olan ilişkisinde açıklık kazanmaktadır. 1970'li yıllarla 1990'lı yıllar arasında İslamcılık, Batı karşıtı bir ideoloji olarak gelişme gösterirken, 1990'larla birlikte ve 2000'li yılların başında İslamcılık dönüşerek Batı siyasal formu olan liberal demokrasilerle bütünleşme çabası içinde olmuştur. Bu nedenle, 2000'li yılların başında muhafazakâr İslamcı iktidar partisi AKP, yeni muhafazakâr hareket olarak politik kimliğini ?muhafazakâr demokrat? olarak ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
As a modern ideology Islamism emerged in a certain historical era. Islamism has aimed to Islamize structure and foundations of society from top to below. While aiming to build an Islamic state and society Islamism does not reject modernity, though questioning it.During the 1970s the Islamist movement was organized on the basis of an independent political party and until 1990s it remained as nationalist, conservative and politically radical. At the time, Islamism?s discourse claimed that essence was in Islam and that it was needed to turn back to golden-age of Islam. However, since the 1990s Islamism has been transformed when it has met globalization, neo-liberalism and trans-national capitalism.The transformation of Islamism in Turkey is apparent especially in terms of its relations with the West. While Islamism seemed to reject the West in the period between 1970s and 1990s, recently it seems to be willing to go along with Western liberal democracy. Due to this development, the governing party of AKP has understood itself as conservative democratic party with its new conservative outlook.