Kadın yöneticilierin cam tavan algısının cam tavanı aşma stratejilerine etkisi: Bursa ili tekstil sektöründe bir alan araştırması
Women managers glass ceilinig effect of perception strategies to adress the glass ceiling: Bursa tekxtile sector in a field survey
  1. Tez No: 296705
  2. Yazar: AYFER ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Kadın Yönetici, Terfi, Cam Tavan, Cam Tavan Engelleri, Women Workface, Women Manager, Promotion, Glass Ceiling Perception of the Glass Ceiling
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Kadınlar çalışma yaşamında sırf cinsiyetlerinden ve toplumun cinsiyetlerine yüklediği rol ve sorumluluklardan dolayı çeşitli tutum, davranış ve önyargılarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Kadınların çalışma yaşamında üst yönetim kademelerine yükselmelerinde cinsiyetlerinden dolayı karşılarına çıkan her türlü görünmez engel ?cam tavan? olarak adlandırılmaktadır.Kadın yöneticiler karşılarına çıkan cam tavan engeli karşısında bazen bunu aşmak için çeşitli stratejilere başvururken bazen de bunu kabullenmek zorunda kalmaktadır.Bu tez çalışmasında; birinci bölümde çalışma yaşamında kadın işgücünün tarihsel süreç içerisindeki konumu ve karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. İkinci bölümde kadın yöneticiler ve cam tavan kavramı, cam tavan algısına neden olan unsurlar, olumsuz sonuçları ve cam tavanı aşma stratejileri açıklanarak, literatüre uygun olarak bir alt yapı kurulmuştur. Uygulama bölümünde kadınların yoğun olarak çalıştığı ve Türkiye'de tekstilin en önemli merkezi olan Bursa'daki tekstil işletmelerinde çalışan kadın yöneticilerin karşılaştıkları cam tavan engelleri ve bunları aşma stratejileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women at work just because of gender and sex in society, has installed a variety of roles and responsibilities of attitude, behavior and face prejudices. Upper management levels rise due to the working life of women they encounter all sorts of invisible gender barrier“Glass ceiling”is called. Women managers sometimes encounter the glass ceiling in the face of obstacles to overcome this have to accept that sometimes they are applying various strategies In this thesis, the first chapter, the historical process at work in the position of women and problems encountered by the workforce is considered. The second section, the concept of female managers and the glass ceiling, glass ceiling, causing the elements, explaining the negative consequences and strategies to overcome the glass ceiling, a sub-structure has been established in accordance with the literature. Application section of women working as intense and the most important center of textile industry in Bursa in Turkey, working in textile businesses glass ceiling barriers faced by women managers and strategies to overcome them have been analyzed.