Girişimcilik açısından kültür ve kişilik özelliklerinin analizi: Ostim Organize Sanayi Bölgesi'nde bir alan araştırması
Analysis of culture and personality characteristic for entrepreneurship: Ostim Organized Indurstrial Zone an area research
  1. Tez No: 296708
  2. Yazar: RECEP BÜBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANSEL ÇETİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, Girişimci Kişilik, Girişimcilik Kültürü, Entrepreneur, Entrepreneurship, Entrepreneur characteristics, Culture of Entrepreneurship
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecinde önemi giderek artan girişimcilik, geri kalmış ülke ekonomileri için yapılanmanın, gelişmekte olan ülke ekonomileri için kalkınmanın, ileri ekonomiler için ise zenginlik ve refah oluşturmanın temel kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle girişimcilik konusu çeşitli araştırmacıların ilgi odağı olmuştur. Ancak literatürdeki yoğun ilgiye rağmen hala girişimciliğin ne olduğu ve girişimcinin kim olduğu konusunda bir fikir birliği yoktur.Girişimciliğin yaygınlaştırılabilmesi için bireysel ve toplumsal olarak girişimcilik olgusunun incelenmesi gerekmektedir. Pek çok düşünür tarafından girişimciler sahip oldukları özelliklere göre sınıflandırılmış ve çeşitli girişimci tipleri ileri sürülmüştür. Ortaya çıkan bu tipolojiler girişimcilik teorisine katkıda bulunmakla kalmamış, girişimciliğin geliştirilmesine yönelik atılacak adımlar için de temel bir alt yapı oluşturmuştur.Girişimcilerin üzerindeki bireysel ve toplumsal etki boyutları irdelenerek, girişimciliğin gelişimini hızlandıracak yaklaşımların ortaya çıkmasına yardımcı olacak ilişkilerin tespiti, ülke ekonomisinin gelişimine de büyük katkı sağlayacaktır.Bu çerçevede bu çalışmanın amacı, OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmalardaki girişimcilerin profilinin ortaya çıkarılmasıdır. Bunun için girişimcileri, literatürde genel kabul görmüş, girişimci özelliklerine göre değerlendirmek; kültürel değerler boyutu ile kişisel özelliklerini ortaya çıkararak bölgesel bir girişimcilik tipolojisi oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship, which importance has risen gradually during the emergence from industrial society to knowledge society, is recognized as the basic source for to least developed countries for restructuring, to developing countries for development, to developed countries for accumulation of prosperity and wealth. For this reason subject of Entrepreneurship is the subject of various researches.Entrepreneurship concepts should be evaluated as an individually and societal for the dissemination of it. For most of thinkers entrepreneurs were classified by their qualifications and various types of entrepreneurs were brought forward. These results not only contribute the typological entrepreneurship theory but also developed basic facilities for the improvement of it.Setting the relationships which help arise of movements which accelerate the improvement of Entrepreneurship by evaluating the individual and societal dimension of effects will contribute the development of state?s economy greatly. The aim of this study in this concept is to unveil the Entrepreneur profile work at OSTIM Organized Industrial Zones. For this aim it is targeted to evaluate the entrepreneur as widely accepted in general literature; to form regional Entrepreneurship typology by introducing cultural and personal characteristics.