Zihinsel engellilerin eğitimine yönelik eğitim materyali oluşturmada tasarım sürecinin incelenmesi
Education for the mentally disabled in creating educational material investigation of design process
  1. Tez No: 296715
  2. Yazar: REMZİYE MERVE ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim, Zihinsel Engellilik, Eğitim Materyali, Görsel Tasarım, Eğitim Materyali Tasarımı, Special Education, Mental Disability, Educational Materials, Visual Design, Education Material Design
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Eğitim, her bireyin yaşantısında önemli bir yer tutmaktadır. Engelli bireylerin bireysel yaşam becerilerini yürütmesi, topluma uyum sağlaması da özel eğitim yoluyla olmaktadır. Bireyin engel durumuna göre uygulanan eğitim de farklılık göstermektedir. Zihinsel engellilerin ise öğrenme yeteneklerindeki gerilik, normal gelişim gösteren insanların kendiliğinden öğrendiği pek çok şeyi tam olarak öğrenememesine neden olur. Çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilen eğitimlerinde; normal gelişimli çocukların eğitim materyallerinin, zihinsel engelli bireyin öğretim yöntemlerine göre uyarlanmasıyla veya eğitimcilerin kendi imkânlarıyla yaptığı materyaller kullanılmaktadır. Bu araçlardan daha çok verim alınabilmesi için eğitim materyallerinin tasarım problemlerini çözmek gerekir. Bu durumda zihinsel engellilere özel görsel materyal oluşturmada bir grafik tasarımcının katkısı gerektiği gözlenmiştir.Bu çalışmada; zihinsel engellilerin eğitim ortamları gözlenmiş, eğitimcilerle görüşülüp bilgi alınmıştır. Buna bağlı olarak sorunlar tespit edilip, uzman görüşleri dikkate alınarak araştırmacı tarafından materyal örnekleri geliştirilmiştir. Daha sonra bu materyaller kullanıma hazırlanmış ve öğrencilerle tek seferlik bir uygulama yapılmıştır. Uygulama sonunda ders öğretmenlerinin görüşü alınmıştır. Yapılan bu çalışmayla eğitimcilerin materyal oluşturma ile ilgili sıkıntılarının giderilmesine yönelik katkıda bulunulmuş ve zihinsel engellilere yönelik özel materyal geliştirimi konusunun öneminin vurgulanması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Education has an important place in the life of every individual. However, individuals? with disabilities carrying out their life skills and their adaptation to the society must be held by special education. To overcome every obstacle, different type of training is needed and that is known by everyone. The mental retardation of mental deficient causes a lack of full - complete learning which normal developed individuals have. For the education of mentally retarded individuals, the teachers use such kind of education materials which are used for normal growth children or the teachers try to adapt these materials for the mentally retarded ones. The problem of designing should be solved to have much more efficiency from these education materials. In this case, it is obvious to have the contributions of a graphic designer to create special education materials for disabled individuals. In this study, the education environment of the mentally retarded individuals is observed and also the teachers of mentally retarded individuals are interviewed. Depending on this data, examples of materials are developed by the researcher by taking into consideration of the ideas of the experts. Then the materials were prepared for use and one application was held with the students. At the end of the application the opinion of the teacher was taken.In this study, how to solve the problems of the teachers creating materials have been contributed and the importance of creating special materials for mentally retarded individuals has been emphasized.