Misâlî Dîvânı: İnceleme-metin
Misali Divan: Analyze-text
- Tez No: 296714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUVAFFAK EFLATUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Misali, Divani, Hurufism, Divan Literature
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 723
Özet
Misâlî, XVI. yüzyılda yaşamış bir Dîvân Edebiyatı şairidir. Gül Baba olarak da bilinen Misâlî'nin hayatı hakkında elde edilen bilgilerden anlaşıldığı üzere şairimiz Isparta'nın Uluborlu ilçesinin İlegüp köyündendir. Bektâşî dergâhı olduğu bilinen Veli Baba Dergâhı'na genç yaşta intisap etmiştir. Ancak Misâlî'nin eserleri ve şiirlerinden yola çıkarak kendisinin Bektâşî bir kimlikten ziyade Hurûfî kimliğe sahip olduğu görülmektedir.Yurdun çeşitli kütüphanelerinde sekiz nüshasını tespit edebildiğimiz Misâlî Dîvânı'nın nüshaları temin edilmek üzere yapılan bu çalışma üç kısımdan oluşmaktadır.İlk bölümde Misâlî'nin hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri ele alınmıştır.İkinci bölümde, dîvânın incelemesine yer verilmiştir.Üçüncü bölümde ise Misâlî Dîvânı'nın nüshaları tanıtılmış ve dîvânın transkripsiyonlu metni verilmiştir.Anahtar Kelimler: Misâlî, Dîvân, Hurûfîlik, Dîvân Edebiyatı
Özet (Çeviri)
Misali is a divan literature poet, who lived in the XVI th century. As it is understood from the information gathered about his life, Misali, who is also known as Gül Baba, is from İlegüp, a village of Uluborlu, Isparta. At an early age, he joined to Veli Baba dervish convent which is known to be a Bektaşi dervish convent. However, from his works and poems it is seen that Misali has a Hurufi identity rather than a Bektaşi identity. This study was composed of three parts and benefited from the eight copies of Misali Divan that we were able to detect from different libraries around our country.At the first part, Misali?s life, his literal identity and his works are discussed.At the second part and analysis of the divan is mentioned.At the third part, copies of the Misali Divan are introduced and transciptioned text of Misali Divan is given.