Sağırlara yönelik İngilizce öğretimi: Bir öğretim programı model önerisi
Teaching English to the deaf: A curriculum model proposal
- Tez No: 930781
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN LEYLA UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Sağır veya işitme engelli bireyler, İngilizce öğretimi, İngilizce öğretim programı geliştirme, Deaf and hard of hearing individuals, Teaching English, English Language Curriculum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 487
Özet
Sürekli değişen ve gelişen günümüz dünyasında yabancı dil bilmek kişisel, akademik ve mesleki gelişim için kritik bir öneme sahiptir. Uluslararası iletişimde etkin olabilmek, ulusal ve küresel iş fırsatlarını değerlendirebilmek, yeni bakış açıları kazanabilmek, zihinsel esnekliği arttırabilmek, problem çözme becerilerini geliştirebilmek, özgüveni yükseltebilmek ve kültürel empatiyi geliştirebilmek bağlamında yabancı dil bilgisi, 21. yüzyılın karmaşık, bağlantılı, dinamik ve çok yönlü dünyasında bireyleri daha donanımlı hale getirmektedir. Bu nedenle, ülkemizde yabancı dil eğitiminin desteklenmesi ve özendirilmesinin, küreselleşen dünyada daha aktif ve etkili bir rol oynayabilme noktasında elzem olduğu söylenebilir. İnsan hakları perspektifinden yola çıkarak, daha adil ve kapsayıcı bir toplum düzeni oluşturmak adına işitenlerle aynı sosyo-ekonomik bağlamlarda yaşamlarını idame eden sağır veya işitme engelli bireyler gibi dezavantajlı grupların da yabancı dil eğitimine eşit erişim haklarına sahip olmaları ve bu alanda teşvik edilmeleri gerekmektedir. Uluslararası iletişimde önemli bir rol oynayan İngiliz dilinin yabancı dil olarak öğretildiği ülkemizde, sağır veya işitme engelli bireyler için İngilizce'nin zorunlu dersler kapsamında yer almaması ve bu grup için mevcut bir İngilizce öğretim programının bulunmamasının, onların İngilizceyi öğrenme fırsatlarından mahrum bırakılmasına; bunun da kişisel, akademik ve mesleki gelişimlerini sınırlanmasına neden olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, sağır veya işitme engelli bireylerin gereksinimlerine ve özelliklerine duyarlı bir İngilizce öğretim programı modeli geliştirilerek bu eksikliğin ortadan kaldırılmasına yönelik önerilerin sunulması hedeflenmiştir. Araştırmanın başlangıcında, literatür taraması yapılarak, sağır veya işitme engellilerin eğitimde karşılaştıkları genel sorunlar ve özelde dil öğrenme engelleri belirlenmiştir. Bunu takiben, sağır veya işitme engelli bireylere yapılan ihtiyaç analizi aracılığıyla, bu bireylerin İngilizce öğrenme gereksinimleri ve beklentileri ortaya konulmuş; ilgili alan/eğitim uzmanlarıyla yapılan görüşmeler vasıtasıyla programın içeriği ve döngüsüne dair değerli içgörüler elde edilmiştir. Sağlanan veriler, bir yandan sağır veya işitme engelli bireylerin çoğunluğunun İngilizce öğrenme ihtiyacı bulunduğunu; bu konuya önem verdiklerini; bu hususta motive ve istekli olduklarını; ancak destek almaya ihtiyaç duyduklarını gösterirken diğer taraftan bu bireylerin dil öğreniminde başarılı olabilmeleri için özel olarak tasarlanmış öğretim materyalleri ve yöntemlerinin gerekliliğini ön plana çıkarmış; hedeflere ulaşmak için alternatif değerlendirme yöntemlerinin kullanımına ayrıca odaklanılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu doğrultuda, sağır veya işitme engelli bireyler için görsel yardım ve desteklerin etkin kullanımı, Türk İşaret Dili entegrasyonu, teknolojik araçların ve dijital platformların kullanımı ve bireyselleştirilmiş öğretim stratejileri gibi unsurların önemli olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, sağır veya işitme engelli bireylerin dil öğreniminde karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak, onların ihtiyaçlarına ve öğrenme stillerine uygun bir İngilizce öğretim programı modeli geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu programın, bu bireylerin dil becerilerini geliştirmelerine ve toplumsal entegrasyonlarını artırmalarına katkı sağlayacağı; diğer eğitim kademeleri için hazırlanacak İngilizce öğretim programları için bir temel oluşturacağı varsayılmaktadır. Bu kapsamda, çalışmanın, sağır veya işitme engelli kişilerin eğitimde karşılaştıkları engelleri aşmalarına yardımcı olacağı, gelecekte yapılacak araştırmalar ve uygulamalar için de yol gösterici bir rehber niteliği taşıyacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's perpetually changing and evolving world, knowing a foreign language is of critical importance for personal, academic, and professional development. In the context of being able to effectively engage in international communication, grasp national and global job opportunities, attain a new viewpoint, increase mental flexibility, develop problem-solving skills, improve self-confidence, and nurture cultural empathy, foreign language proficiency enables individuals to be more equipped in the complex, interconnected, dynamic, and versatile world of the 21st century. Hence, it can be said that supporting and encouraging foreign language education in our country is essential in relation to playing a more active and effective role in the globalizing world. From a human rights perspective, so as to establish a more just and inclusive social order, disadvantaged groups such as deaf or hearing-impaired individuals, who live in the same socio-economic contexts as hearing ones, should also have equal access rights to foreign language education and be encouraged in this field. In our country, where the English language, playing a substantial role in international communication, is taught as a foreign language, it is observed that the absence of English as a compulsory subject for deaf or hearing-impaired individuals, along with the lack of an available English language curriculum tailored to this group, deprives them of the chance to learn English. Therefore, this limits their personal, academic, and professional development. In this study, it is aimed to present suggestions to fill the void through developing an English language curriculum model that is sensitive to the needs and characteristics of deaf or hearing- impaired individuals. At the beginning of the research, the general problems faced by deaf or hearing-impaired people in education and the language learning disabilities in particular were determined by scanning the literature. Afterward, via a needs analysis conducted with deaf or hearing-impaired individuals, their English learning needs and expectations were identified and valuable insights into the content and cycle of the program were obtained through interviews with relevant field/education experts. The obtained data shows, on one hand, that the majority of deaf or hearing-impaired individuals have a need to learn English; they attach importance to this issue, they are motivated and eager to learn, but yet require support; on the other hand, it emphasizes the necessity of specially designed teaching materials and methods for these individuals to succeed in language learning and it highlights the importance of focusing on the use of alternative assessment methods to achieve the set goals. Accordingly, it has been realized that effective use of visual aids and supports, integration of Turkish Sign Language, use of technological means and digital platforms, and personalized teaching strategies are crucial for deaf or hearing-impaired individuals. In conclusion, an effort has been made to develop an English language curriculum model addressed to the needs and learning styles of deaf or hearing-impaired individuals to help them overcome the challenges they face in language learning. This program is supposed to contribute to improving the language skills of these individuals and enhancing their social integration and serve as a foundation for English teaching programs to be developed for other educational levels. Within this scope, it is foreseen that it is envisaged that the study will help the deaf or hearing- impaired in overcoming the barriers they encounter in education and will serve as a guiding framework for future research and practices.