Türkiye'de banka kredileri ve büyüme ilişkisi üzerine bir uygulama: 1995?2010
A case study on the relationship between the bank loans and growth in Turkey: 1995-2010
  1. Tez No: 296726
  2. Yazar: ARZU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ZORTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi, Kredi Kanalı, Kredilerin Sınıflandırılması, Parasal Aktarım Mekanizması, Büyüme, Granger Nedensellik Analizi, Regresyon Analizi, Credit, Credit Channel, Loan Classification, Monetary Transmission Mechanism, Growth, Granger Causality Analysis, Regression Analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de banka kredileri ve büyüme arasındaki ilişkinin yönü belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca parasal aktarım mekanizması ve bu kanalın en önemli unsuru olan kredi kanalı üzerinde ayrıntılı olarak durulmuş ve Türk bankacılık sistemi kısacaca değerlendirilmiştir. Çalışmada, 1995-2010 dönemi için, üçer aylık veriler kullanılarak analizler yapılmıştır. Yapılan analizlerde kredi değişkenini, reel kredi hacmi değişim oranı temsil etmekte olup, büyümeyi ise kişi başına düşen GSYİH temsil etmektedir. Çalışmanın yönünü belirleyebilmek için, Birim Kök Testi, Koentegrasyon testi, Granger Nedensellik Analizi ve Regresyon Analizi gibi istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan analizler ve değerlendirmeler sonucu, Türkiye'de bankacılık sektörü yapısı itibariyle kredi kanalının etkinliğini azaltmaktadır bundan dolayı kredi hacminin büyümeye etki etme gücü azalmıştır. Kredi ve büyüme arasındaki ilişki tek yönlü bir nedensellik ilişkisine dayanmaktadır. İlişkinin yönünün büyümeden kredilere doğru olduğu, büyümenin kredileri etkilediği fakat kredilerin büyümeyi etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to determine the direction of the relationship between the growth of bank loans in Turkey. In addition, the monetary transmission mechanism and the most important element of this channel were investigated in detail over the credit channel kısacaca evaluated in the Turkish banking system. In our study, for the period 1995-2010, using quarterly data analysis were done. The analysis, the credit variable, the real exchange rate represents the volume of credit is the GDP growth rate represents the percentage change in real terms. This study was to determine the direction of the Unit Root Test, Granger Causality Analysis and Regression Analysis were used as statistical analysis methods. Methods of analysis used to explain the relationship between growth and credit has helped.As a result of the analysis and evaluation, as the structure of the banking sector credit volume therefore decreases the effectiveness of the credit channel has decreased the power to influence growth. The relationship between credit and growth is based on a one-way causal relationship. Credit growth in the direction of the relationship to be true, but not to affect growth in loans, loans have reached the conclusion does not affect growth.