Nef'î Dîvânı'nda duygular
Emotions Nef?î Dîvâni
- Tez No: 296730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUVAFFAK EFLATUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nef'î, Dîvân Edebiyatı, Duygu, Bencillik, Kibir, Fahriye(övünme), Nef?î, Dîvân Literature, Emotion, Selfishness, Arrogance, Fahriye(self-praise)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Duygu sözcüğü, İngilizce'de ?emotion? kelimesi ile karşılanmaktadır. Emotion, hareket halindeki enerji anlamına gelmektedir. Bu tanıma göre duygular insanların yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan enerji olarak nitelendirilmektedir. Duyguların tek başlarına değil, diğer duygularla birlikte kendilerini ifade etikleri görülmüştür. Duygular arasında sürekli bir bağlantı bulunmaktadır. Nef'î, XVII. yüzyılın en büyük şairlerindendir. Dîvân edebiyatının altı büyük şairinden biri olarak gösterilmektedir. Türk edebiyatında Sebk-i Hindî'i temsil eden şairlerden biri olarak kabul edilmektedir. Kendisine has bir şiir tarzı geliştirme başarısını gösteren Nef'î'nin asıl adı Ömer'dir. Erzurum'un Pasinler (Hasankale) ilçesinde doğmuştur. Oldukça lirik gazelleri bulunmakla birlikte belirgin bir yeniliği göze çarpmayan Nef'î, Dîvân edebiyatının en güçlü kaside şairi olarak bilinir. Kasidelerinde ise iki önemli özellik göze çarpmaktadır. Bunlar; methiye ve hicviyedir.Nef'î Dîvânı'nda, genel olarak belli başlı birkaç duygu göze çarpmaktadır. Şairin kişiliği, çocuk yaşta babasının kendisini terk etmesi ve doğuştan getirdiği kendisine olan aşırı güveni bu duyguların sebepleri olarak sıralanabilir. Nef'î Dîvânı'nda, özellikle kasidelerinde, aşırı derecede kendini övme, bencillik, kibir gibi duygular yoğun şekilde kendini gösterir. Gazellerinde ise, divan şiirinde gazellerin esas konusu olan aşk duygusuna da yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
The Turkish word ?duygu? is equivalent with the word ?emotion? in English. Emotion means dynamic energy. According to this description emotions are regarded as the energy which enables humans to sustain their life. Emotions seem to express themselves not one-by-one but with the other emotions. There is always a connection between them. Nef?î, is one of the greatest poets of the XVIIth century. He is shown as one of the six greatest poets of Divan Literature (classical Ottoman poetry). He is accepted as one of the poets who represent Sebk-i Hindi in Turkish literature. The real name of Nef?î, who has shown the success to develop a specific poem style to himself, is Ömer. He was born in Pasinler (Hasankale) town of Erzurum. In spite of having a considerable number of lyrical ghazels Nef?î, who has no distinctive innovation, is known as the strongest qasida poet. In his qasidas there are two important features. These are eulogy and burlesque.In his Divan there are some noticeable emotions in general. Poet?s character, growing up without a father, and his extreme inborn self-confidence can be juxtaposed as the reasons for these emotions. In Nef?î Divan- especially in his qasidas- emotions like extreme self-praise, selfishness, arrogance show themselves intensely. In his ghazels by the way he gives place to the emotion ?love? which is the main subject of ghazels.