Tavşanlı'da eski Türk inançlarının izleri
Traces of ancient beliefs of Turks in Tavşanlı
- Tez No: 296731
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Türk, İnanç, Tavşanlı, Eski Türk, İnanç, Tavşanlı
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Toplumlar, tarih sahnesinde izler bırakırken birçok unsurla yolları kesişmiş, bazen kesişen yolları takip etmişler bazense bu yolların kisvesine bürünmüşlerdir. Zamanın, insan ve toplum yaşamına mecburî kıldığı bu kesişmeler, sosyal, siyasî, coğrafî gibi ana etkenlerin yanı sıra akrabalık ve ticaret gibi yan etkenlerle pekişmiştir. Türkler de pek çok toplum gibi tarihî süreç içerisinde farklı inanışların, dinlerin ve kültürlerin etkisi altına girmiş, bu unsurları kendi kalıtsal özellikleriyle etkilemiş aynı zamanda da etkilenmiştir. Genel olarak; bakıldığında ise; Türklerde, diğer kültürlerle etkileşim olmasına rağmen Türklüğe ait asıl inanış ögeleri değişmemiş sadece yüzeysel bazı etkilerle zenginleşmiştir. Bu durum ise; Türk kültürünün sağlam temellere sahip olduğunu ve etkileşimlerin, değişimden çok, kültürün zenginleşmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.Çalışmamızın birinci bölümünde; Tavşanlı'nın; tarihî, coğrafî, kültürel, ekonomik, iklimsel ve sosyal yapısı hakkında bilgi verilmektedir. Bundaki maksadımız, çalışmamızın ana konusuna geçmeden önce çalışma yaptığımız alan hakkında bilgi sahibi olmamızdır. Çalışmamızın ikinci bölümünde; tarih boyunca Türklerin etkileşim içinde bulunduğu dinler ve bu dinlerin Türk kültüründeki silinmez izleri tespit edilmeye çalışıldı. Üçüncü bölümde ise; Türklerin belki de binlerce yıl benimsediği ve halen de çoğu Türk topluluğunda farklı kimliklerle yaşatılan, Gök Tanrı Dini'nin izlerinin geçmişten günümüze hem ülkemizde hem de yörede tespitine çalışılmıştır.Dördüncü bölümümüzde ise; insan hayatının geçiş dönemleri; evlenme, doğum, ad alma, nişan, düğün ve ölüm gibi insanî, aynı zamanda da sosyolojik olaylara yer verilerek, kısmen de bu olayların tahlillerine çalışılmıştır.Genel itibarıyla; çalışmamız, yöredeki inanışları tespite çalışmış, tarihten günümüze kadar uzanan köprüye yeni ilmekler kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma sonucunda görülmüştür ki: Türkler; hareketli mizaçlarıyla pek çok kültür dairesinin sınırlarını aşmış ve kültürlerinin etkilenmesinden daha fazla, diğer kültürleri etkilemişlerdir. Tüm bunları yaparken de benliklerinden ve kalıtsal özelliklerinden ödün vermeden, kimliklerini koruyarak yapmışlardır. Çalışmamızın sonucunda, elde ettiğimiz verilere de dayanarak yukarıda belirttiğimiz görüşlere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Societies, while they were leaving traces, they concured lots of facts sometimes crossing paths had follow-up or sometimes were wrapped guise of these roads. Time, the intersections of human and community life has made compulsory, social, political, geographical factors such as the home side, as well as factors such as reinforced kinship and trade. Historical society in the process, such as Turks, many different beliefs, religions and cultures came under the influence, also affected by these factors have affected their genetic characteristics. In general, is concerned, the Turks, the interaction with other cultures, although the actual belief of the elements of Turkishness, some effects changed only slightly enriched. In this case, Turkish culture and the interactions that have solid fundamentals, a change too, to help show that the enrichment of culture. In the first part of our study; provides information about historical, geographical, cultural, economic, climate and social structure of Tavsanli. This one ours the purpose of our study, the main issue before the study is that we have information about our area. The second part of our study, the interaction of the Turks throughout history, the religions and the religions in the indelible traces of Turkish culture were to be determined. In chapter three ;Turks, perhaps thousands of years and is currently adopted by most of the Sky God religion to continue to adopt the Turkish community in our country and our region traces from the past and tried to identify. In the fourth section, he depicted the transition period in human life science, marriage, birth, name-making, engagement, wedding and death, such as humannitarian, but also in sociological facts given in part, these evets were analysised. As General; study, our region has worked to determine beliefs, dating back to the present date, the bridge is designed to give the new loops. The results showed that: the Turks; with moving humors transcends the borders of many cultures and cultures of the office due to a further, influenced other cultures. Selves and in doing all this without sacrificing the features inherited, have made preserving their identity. As a result, we obtained data on the basis of the opinions mentioned above were reached.