Stratejik yönetimde performans değerleme algısının belediyelerde incelenmesi
Strategic performance management valuation perception of analysis of municipalities
- Tez No: 296732
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Belediye, Performans, Performans Değerleme, Performans Değerleme Algısı, Strategic Management, Municipality, Performance, Performance Valuation, Performance Valuation Perception
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Belediyeler, şehirlerde gerekli olan altyapıyı sağlamak, yatırımlar gerçekleştirmek, gelir dağılımını iyileştirmek gibi görevleri olan ve gücünü devletten alan ekonominin en büyük elemanlarından biridir. Değişen ve gelişen ekonomi ve yönetim sistemleri içerisinde belediyecilik buna kayıtsız kalmamış, bu değişim ve gelişim döngüsünde yerini almıştır.Çalışmamızın birinci bölümünde kısaca Türkiye'de belediyecilik genel hatları belirtildikten sonra; belediyenin görev ve belediyelerin organları sıralanmıştır. Türkiye'de belediyelerin görev ve organları yasalar çerçevesinde incelendikten sonra; belediyelerde stratejik yönetimin niteliği, önemi, ihtiyacı ve beklenen faydalarından bahsedilmiştir. İlerleyen bölümde ise konumuz ile ilgili olan belediyelerde stratejik yönetim ve bir unsuru olarak performans değerleme ile ilgili yasal düzenlemelere yer verilmiştir.Çalışmamızın ikinci bölümünde belediyelerde stratejik yönetim süreci ana başlığı altında öncelikle belediyelerde stratejik yönetimi ve onun bir parçası olarak performans değerlemeyi gerekli kılan sebepler kısaca özetlenmiştir. İlerleyen kısımda ise; genel hatlarıyla belediyelerde stratejik yönetim süreci açıklanmıştır.Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise; belediyelerde stratejik yönetimin bir unsuru olarak performans değerleme kavramı üzerinde durulmuştur. Zira yönetim biliminin fonksiyonları olan; planlama, örgütleme, koordinasyon, yürütme ve kontrol safhalarından, kontrol evresini temsil eden kurum performansını değerleme, stratejik yönetim tasarımının en önemli unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda izleyen bölümlerde performans, performans değerleme ve performans değerlemenin önemi konuları kavramsal boyutları ile ele alınmıştır. İzleyen kısımlarda ise belediyelerde performans değerleme genel hatlarıyla açıklanmıştır.Çalışmamızın son bölümünde ise belediyelerde stratejik yönetimin ve onun bir unsuru olarak performans değerleme algısının belirlenmesine yönelik hazırlanmış olan anket çalışmamız sonuçları ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde ise çalışmamızı ileriki safhalara taşımak gayesiyle belediyelere organizasyon yapısı önerileri, performans değerleme hususuyla ilgili model önerileri ve konu hakkında yapılabilecek akademik çalışmalara yönelik tavsiyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Municipalities which, take thier strenght from state, are vital parts of the economy, have duties like; supply substructures which cities need, make investment, make improvements about income distribution ? Municipalities don?t stay indifferent about improving and changing of the economies and management systems, have took their role in improve and change circle. In first part of our study, after we showed the general specialitis of municipality in Türkiye; municipalities? parts and duties are listed in order. After Türkiye?s municipalities? duties and parts stuied in around the law?s circle, characteristics, importance, needs and possible benefits of strategic managements in municipalities have been related. In following part,; legal arrengements have been studied which are about strategic management and performance valuing as its part. In second part of our study; reasons which become required specially strategic management and performance valuing as its part under main strategic manegement process topic have been shortly summarized. In following part; general parts of strategic manegement processes? in municipility has been noted.Anyhow in our third part of our study, performance valuing as a part of strategic management in municipalities are accented. Because planning, organisation, coordination, execut,ve and controlling phases which are functions of management science, association which represents control phase becomes vital part of strategic management design. As in this direction; performance, performance valuing?s important subjects are studied with their conceptual dimensions in following chapters. In following parts of third part of our study; general description of performance valuing in municipalities have been tried to announced.In last part of our study, our survey and its results which are prepared to determine for strategic management in municipilaties and their part of performance valuing sense with results of our study; for improve our study to following phases, organisation type offers for municipilaties, model offer for performance valuing and advice academic studies which are about this topic are became included.