Bankalarda kredi riski yönetimi performans analizi ve veri zarflama analizi yöntemi ile uygulama
Banks credit risk management and performance analysis and application of data envelopment analysis
- Tez No: 296733
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankalarda Kredi Riski Yönetimi, Performans Analizi, Veri Zarflama Analizi, Kredi Riski Yönetimi Performans Analizi, Banks' Credit Risk Management, Performance Analysis, Data Envelopment Analysis, Credit Risk Management Performance Analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bankalar faaliyetleri sebebiyle çok çeşitli risklerle karşılaşmaktadır. Bankaların karşılaştığı riskler ne kadar çeşitli olsa da esas faaliyet konusu olan kredi verme işlevi gereği en büyük risk unsuru olarak kredi riski görülmektedir. Kredi riskini ölçmek artık üretilen yazılımlar ve yapılan uygulamalarla çok daha basit hale gelmiştir. Kredi riski ölçümünde kullanılan yöntemlerin güvenilirliliği de yıllar içerisinde yaşanan tecrübeler ve stres testleri yardımıyla ölçülebilmektedir.Kredi riskini yönetmek her bankanın doğal bir faaliyetidir. Ancak kredi riski yönetiminin başarılı olup olmadığı da ölçülmesi gereken başka bir başarı kriteridir. Kredi riskini yönetmek daha çok finansal metrik içermeyen bir uygulamadır. Ancak kredi riski yönetiminde başarılı olan bir bankanın aktif kalitesi de yüksek olacaktır. Bu sebeple çalışmamızın uygulama aşamasında yöntem olarak seçtiğimiz veri zarflama analizi yönteminde girdi ve çıktı olarak aktif kalitesini ölçen oranlar kullanılmıştır.Çalışmamızın birinci bölümünde kredi riski yönetimi kavramı açıklanmaya çalışılmış, kredi riski yönetiminin amaçları ve temel unsurları üzerinde durulmuş ve son olarak da bankalarda kredi riski yönetiminin organizasyonu ele alınmıştır.İkinci bölümde çalışmamıza temel oluşturan kredi riski yönetiminin performans analizinin finansal ve finansal olmayan metrikleri yer almaktadır.Üçüncü bölümde ise kamu sermayeli, özel sermayeli ve Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankaların 2005-2010 yılları arası verileri kullanılarak veri zarflama analizi yöntemiyle kredi riski yönetim performansları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A wide variety of activities due to the risks banks face. Although how a variety of risks faced by the banks whose principal activity is the greatest risk due to the credit granting function is seen as an element of credit risk. No longer produced, and software applications to measure the credit risk has become much simpler.Credit risk is the reliability of methods used to measure the experiences acquired over the years and can be measured with the help of stress tests. Manage the credit risk of each bank is a natural activity. However, credit risk management, whether successful or else I need to measure the success criterion.Manage credit risk is an application that does not contain more financial metric.However, successful management of credit risk a bank's asset quality will be high.For this reason, we chose to study the implementation stage method of data envelopment analysis method for measuring asset quality ratios are used as input and output. In the first part of this study tried to explain the concept of credit risk management, credit risk management objectives and basic elements, and finally settled on the banks credit risk management organization is discussed. The second part, the underlying credit risk management, performance analysis study of financial and non-financial metrics are. In the third section of the state-owned, privately-owned and foreign-owned banks established in Turkey for 2005-2010 using data from the method of data envelopment analysis of credit risk management performance has been analyzed.