H. 1261/M. 1845 tarihli 08753-08754-08755 numaralı Temettuat Defterleri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
H. 1261/M. 1845 date, the Income Tax Books with number of 08753-08754-08755 transcription and evaluation
- Tez No: 296745
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Temettuat Defteri, Ekonomik ve Ticari Şartlar, The Income Tax Books, Economical and Commercial Conditions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Osmanlı devleti, Tanzimat'ın ilanıyla birlikte değişik şekillerde alınan vergilerin bir kısmı kaldırılarak, herkesin ödeme gücüne göre yeniden düzenleme yapılmış ve hane reislerinin gelirlerini tespit prensibine dayanan Temettu vergisi konulmuştur. Bu verginin kaydedildiği defterlere de Temettuat defterleri adı verilmiştir.19. yy sosyo-ekonomik yapısı hakkında oldukça önemli bilgiler veren Temettuat defterleri, günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunmaktadır. 1988 de tasnif çalışmaları tamamlanarak araştırmacıların hizmetine sunulan Temettuat defterleri, vergiye tabi toprak, hayvan, kira gelirleri ile meslek ve sanat gelirlerinin kaydedilmesi ile oluşmuştur. Temettuat defterlerinin dönemin nüfusunu, bölgenin iktisadi ve ticari durumunu, arazi yapısını ve zirai üretimi gibi pek çok konuda bilgi bulmak mümkündür.Yüksek lisans tez çalışması olarak bu defterlerden aşağıda bulunan mahallelerin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapıldı;BOA.ML.VRD.TMT 08753 Kala-i Sagir MahallesiBOA.ML.VRD.TMT. 08754 Hacı İbrahim MahallesiBOA.ML.VRD.TMT. 08755 Lala Hüseyin Paşa Mahallesi
Özet (Çeviri)
With the declaration of reorganization in the Ottoman Empire an incoming tax was reconstructed by removing some taxes in different types and labels. And then income tax was applied that is based on family?s conditions. The book in which these taxes were registered has been called Income Tax Books.The Income Tax Books, which give extremely important information about the social and economic structure of 19th century are existed in The Ottoman Archives Of Prime Ministry. The Income Tax Books were presented to researches aftcr the classification which was completed in 1988. These books are consisted of the registration of the incomes and profession and craft homes. It is the possible to find out information about a lot of subject such as the term?s population the economical and commercial conditions, the fields structure, agricultural productions, animal dispersion, family?s income and comfort level and craft and prediction.The Transcription and evaluation of the fallowing district are made as a master thesis work:BOA. ML.VRD.TMT. 08753 Kala-i Sagir QuarterBOA. ML.VRD.TMT. 08754 Hacı İbrahim QuarterBOA.ML.VRD.TMT. 08755 Lala Hüseyin Paşa Quarter