Kütahya Şer'iyye Sicilleri 86 numaralı Şer'iyye Sicili'nin (birinci bölüm) transkripsiyonu ve kritiği
The transcription and analysis of the 86 numbered Sher?i Register of Kütahya (chapter 1)
- Tez No: 296746
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hüccet, Tereke, İ`lâm, Şer`iyye Sicil, Hüccet, il?am, Tereke, Şer?iyye Sicil
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Osmanlı Tarihi araştırmalarında büyük öneme sahip olan kaynaklar arasında Şer'ye sicilleri de vardır ve ait oldukları dönemi aydınlatmak açısından da son derece önemli ve gerekli vesikalardır. Bu tez çalışmasında da Hicri 1309-1312, Miladi 1891-1894 yıllarına ait 86 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili (Birinci Bölüm) incelenmiştir.Çalışma konusu olan 86 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicilinde tereke, i'lâm, hüccet belgelerinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yer almaktadır. Bu belgeler miras paylaşımı, boşanma ve nafaka, alacak tahsili, şikâyet gibi gündelik yaşamın gereklerini içinde barındırırken fermanlarında varlığıyla Kütahya'nın nezdinde Devletin tümünü içine alan karaların alındığı ve uygulanmasının bildirildiği belgeleri de gözler önüne sermiştir.İncelenen bu defterden halkın kendi örf ve ananelerine göre hayatlarını sürdükleri ve bu sebeplerle de kullanılan eşyalardan, mahalle isimlerine kadar birçok değerin günümüze kadar değişmeden korunduğu görülmüştür. Bir başka dikkati çeken nokta ise Osmanlı Devletinin toplumsal yapısı ve bu yapıyı meydana getiren, en temel kavram olan aileye verilen önemin anlaşılmasıdır.Diğer taraftan defterin işlendiği tarihte devletin siyasi, sosyal ve ekonomik durumunun da gündelik yaşama yansıdığı dikkati çeken bir başka husus olmuştur.Şer'iyye sicillerinin incelenmesi, konu çeşitliliği ve zenginliği bakımından hem geçmişe dair bilinmeyenlerin aydınlatılmasında hem de günümüze ışık tutmak açısından son derece önemli ve gereklidir. 86 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili, Osmanlı Tarihi araştırmalarına katkı sağlaması amacıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Historical research in the Ottoman archives were written between the period of Şer`iye record in terms of lighting is also extremely important document. In this study, belonging to the 1310-1312 year, Miladi 1891-1894 years of 86 Number of Kütahya Şer`iye Court Records Book (Chapter 1) were investigated.Kütahya Şer`iye Court Records as working in seven numbered (Chapter 1) estate, i`lâm, ordinance, lawletter, was commanted, the charter documents are transcribed and evaluated.With this book we examine the record of Kütahya in the period register of social, economic, political and administrative terms, if the location of some the information is limited about.Examination of Şer`iye Court Records, these archives contain documentes that they have their issues in terms of the diversity and of both past and present shed light elucidation of unknown terms is extremely important and necessary.This study in Ottoman history and research examined in order to conrtribute to researchers.