1571 tarihli Tapu Tahrir Defteri'ne göre Gediz nahiyesi
According to the Land Revaluation Book dated 1571 Gediz district
- Tez No: 296744
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gediz, Tahrir Defteri, Nahiye, Osmanlı Devleti, Nüfus, Gediz, Tahrir Defter, Subdistrict, Ottoman Empire, People
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın temel kaynağını oluşturan Tahtir defterleri, Osmanlı Devletinin sosyal, ekonomik ve beşeri durumu hakkında bilgiler vermektedir. Çalışmamızda 47 numaralı Tahrir Defteri ışığında Gediz Nahiyesi'nin coğrafi, tarihi, idari, nüfus ve iktisadi durumu hakkında tespitler yapılmıştır.Bölge tarih öncesi dönemlerden beri yerleşim yeri olmuş daha sonra Anadolu'nun Türkleşmesiyle bölgede Selçuklu hakimiyeti başlamıştır. Bu tarihten sonra Gediz, Germiyanoğullarının ve daha sonra da Osmanlı Devleti'nin kontrolüne geçmiştir.Gediz Nahiyesi, çalışmayı kapsayan dönemde 55 köye ve 9 mezra'ya bölünmüştü, ayrıca Gediz Nahiyesi'nin merkezi ise idari bakımdan 8 mahalleden meydana gelmekteydi. Gediz Nahiyesi'nde nüfus yaklaşık olarak 20109 kişidir. Nahiyede hububat üretimine önem verilmekle birlikte sebze ve meyve de yetiştiriliyordu. İktisadi bakımdan Gediz Nahiyesi'nde zirai üretime ek olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık da yapılıyordu.
Özet (Çeviri)
Main source of this study based on the Ottoman book of the Tahrir Defters that give information about the government social, economic and people. The subdistrict of the Gediz geographical, history, administrative, popilation and economik condition information have been determined from the Ottoman Tahrir Defters registered 47.Region has been settlement ince the pre historical era, after Anatolia had been Turkicized; Seljuk sultanate had a power of the region governing. After this date Gediz had been governed by the Germiyanoğulları, then Ottoman empire. During the this study time the district of the Gediz had divided 55 villages and 9 settlement regions zone besides, the district of the Gediz center had been consists of three guarters.Gediz population was approximately 20109. Grain agriculture was very important in the Gediz region, furthermore. Fruit and vegetable productions another main economic income fort he region.Besides agriculture production small cattle rising and beekeeping have done.