Politik rekabette siyasi parti finansmanının rolü: Türkiye örneği
The role of political party financing in political competition: The case of Turkey
  1. Tez No: 296750
  2. Yazar: MUHAMMED VEYSEL KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Demokrasi, Siyasi Parti, Finansman, Şeffaflık, Politics, Democracy, Political Party, Finance, Transparency
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Siyasi partiler, modern demokratik toplumlarda farklı talepleri temsil ederek sistemin devamlılığını sağlayan ve değişik halk kitlelerini ortak bir zeminde buluşturan kurumlardır. Siyasi partilerin varlıklarını sürdürebilmesi için önemli ölçüde finansman desteğine ihtiyaçları vardır. Geleneksel olarak siyasi partilerin gelirlerinin önemli bir bölümü hazine yardımı, özel bağışlar ve üyelik aidatlarından oluşmaktadır. Hazine yardımları, devletin ve siyasi partilerin kayıtlarına girerken, özel bağışların bir bölümünün kayıt dışı olarak yapılma olasılığı bulunmaktadır. Doğal olarak, eğer varsa, bu tür kayıt dışı gelirlere ait bilgiler kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Bu durum siyasi partilerin gelir ve giderleri bakımından yeterince şeffaf olmadıklarının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Bu nedenle, siyasi parti finansmanı sorunu sadece Türkiye'de değil, birçok ülkede çözülmesi gereken önemli bir sorun olarak görülmektedir.Bu çalışmanın amacı, siyasi partilerin finansman sorununun hangi noktalarda oluştuğu, yasal para kaynaklarının siyasi süreçte etkin olup olmadığı sistemdeki kayıt dışılığın rolü ve finansman yöntemleri ile siyasal partilerin oy oranları arasındaki ilişkilerin analiz edilmesidir. Çalışmada teorik analizlerin yanı sıra anket, röportaj ve ekonometrik analizler yardımıyla çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In modern democratic societies, political parties serve as institutions of both preserving the sustainability of the system and holding the different kinds of masses on a common stage by representing diverse demands. In order to endure as political institutions, parties need substantial financial supports. Traditionally, treasuries? financial aids, private donations and membership payments are the major pecuniary sources of political parties. While treasury?s supports can be seen in the records of both the state and the parties, there is a possibility that a certain amount of private donations could stem from the untraceable sources. Naturally, the information on these kinds of incomes, if there is any, is not shared with the public opinion. This position can be accepted as a sign of the opaqueness of political parties in terms of their incomes and expenditures. Therefore, financing the political parties is seen as a crucial problem to be solved both in Turkey and the rest of the World.The aim of this thesis is to spot the beginning points of the party financing issue, the effectiveness of legal monetary sources in political process, and the determination of covered revenues in the system and analyze the relationship between finance methods and the popular support of the political parties. Solution suggestions are also developed in our study by questionnaires, interviews, and econometric analyses.