Yeni Kurumsal İktisat'ın Riggsci eleştirisi
A Riggsian critique of New Institutional Economics
  1. Tez No: 296751
  2. Yazar: ALİ TARHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAKIRTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İktisat, Yeni Kurumsal İktisat, Riggs, Prizmatik Toplumlar, Institutional Economics, New Institutional Economics Riggs, Prismatic Societies
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışma Yeni Kurumsal İktisat'a Riggsci yaklaşım temel alınarak getirilen bir eleştiridir. Tezin örtük hipotezi Yeni Kurumsal İktisat paradigmasının Riggsci prizmatik toplumlarda da geçerli olup olmadığınının analizidir. Tezde bu eleştiriye geniş bir başlangıç olmak üzere Birinci Bölüm'de Eski ve Yeni Kurumsal İktisat'ın kökenleri ve kuramsal yapıları üzerinde özellikle durulmaktadır. İkinci Bölüm'de Neoklasik ve Yeni Kurumsal İktisat'ın iktisatın üç temel alanındaki açılımları analiz edilmektedir. Üçüncü Bölüm'de Fred W. Riggs'in gelişmekte olan ülkelerin sosyo ? ekonomik sorunlarını araştırmak amacıyla kendi geliştirdiği ?prizmatik toplum? modeli aktarılmaktadır. Dördüncü Bölüm'de Yeni Kurumsal İktisat Riggsci açıdan analiz ve eleştiriye tabi tutulmaktadır. Çalışma, Riggs'sin erken dönem yaklaşımı çerçevesinde, Yeni Kurumsal İktisat'ın prizmatik toplumlarda sınırlı bir geçerliliğe sahip olduğu yargısıyla sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is a critique of New Institutional Economics which is based on Riggsian approach. The implicit hypothesis of the dissertation is to analyze whether the paradigm of New Institutional Economics is valid in Riggsian prismatic societies. In order to outline the general framework of the area under discussion, Chapter One especially emphasizes the origins and theoretical structures of the Old and New Institutional Economics. Second Chapter analyzes the Neoclassical and New Institutionalist Economics within the boundaries of the three main areas of economics. In the Third Chapter, the prismatic society?s model of Fred W. Riggs which is developed by him in order to analyze the socio-economic problems of developing countries is described. New Institutional Economics has been analyzed and criticized by Riggsian point of view in the Fourth Chapter. The study reaches the conclusion that paradigm of New Institutional Economics has a limited applicability in prismatic societies within the construction of early approach of Riggs.