Kriz yönetimi ve kriz döneminde yönetici davranışlarının işletme başarısına olan etkisi
Crisis management and the crisis in the success of the effect of executive business behaviour
  1. Tez No: 296767
  2. Yazar: FERDİ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Yönetim, Yönetici, Başarı, Crisis, Management, Manager, Success
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Küreselleşmenin arttığı günümüzde dünya ülkeleri daha sık olarak krizlerle karşılaşmaktadır. Finansal krizler firmaların ayakta kalmasını da etkilemektedir. Kriz döneminde işletme yönetiminin kriz becerisi işletmenin başarısını doğrudan etkilemektedir. İşletme yönetimi, kriz yönetim becerisine haiz olmalıdır. Kriz durumu yönetimin krizine dönüşmeden, yönetim krizi yönetmelidir. Yöneticilik becerisine en fazla kriz anlarında gereksinim duyulur. Çünkü kriz acil bir durumu ifade eder. İdeal olan, örgütün önceden muhtemel kriz durumlarını tespit etmesi ve gerekli önlemleri almasıdır. Fakat bir örgütün olası tüm kriz durumlarını önceden tahmin etmesi ve bunları önleyici tedbirler alması bilimseldir.. Kriz; örgütün önlem ve uyum mekanizmalarını yetersiz hale getirerek mevcut değer, amaç ve varsayımlarını tehdit eden beklemediği ve de sezemediği gerilim durumudur. Başka bir deyişle kriz; bir örgütün rutin sistemini bozan ve aniden ortaya çıkan istikrarsız bir durumdur. Yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm içerisinde, önceden tahmin edilemeyen bazı olayların olması kaçınılmazdır. Bu durumda, yapılması gereken şey, kriz anlarına karşı hazırlıklı olmak ve krizi etkili şekilde yönetmektir.Çalışmamızda, kriz döneminde yönetici davranışlarının işletme başarısına etkisini araştırmak amacıyla, Düzce ili sınırları içerisinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren bu 16 işletmede yöneticiler üzerinde anket değerlendirmesi yapılmıştır. Bu anket sonuçlarının değerlendirmesi için SPSS 18.0 istatistik paket programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
World countries are met crysis often at these days which globalism increased. Financial crises also affect the survival of firms. The crisis period, crisis management, business skills directly affect the success of the business. Business management, crisis management skills should have. Crisis management of crisis situation, management should manage the crisis. Management skills are needed at most moments of crisis. Because, in a state of emergency means the crisis. Ideally, the organization is that the necessary measures and to determine in advance the possible crisis situations. ; But an organization to anticipate every possible crisis situations, and it seems not possible to take preventive measures. The rapid change and transformation over the unpredictable, some events are inevitable. In this case, something must be done, be prepared for moments of crisis and to manage the crisis effectively.In our study, the success of the business impact of the crisis period in order to investigate the behavior of managers, Duzce province within the borders of these three farms in three different sectors have been evaluated on employee surveys. The SPSS 18.0 statistical package program was used to evaluate the outcomes of the survey.