Milli emlak ve hazine taşınmazlarının idaresi
National property and treasury immovable goods administration
- Tez No: 296768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Milli Emlak, Hazine Arazisi, Ecrimisil (Kullanma Bedeli), Tespit, Satış, İrtifak Hakkı, Devir ve Terk, National property, Treasure Land, Ecrimisil (Using the cost of), Detection, Sales, Easements Rights, Transfer and Abandonment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğunun mülkiyet rejiminden kaynaklanan nedenlerle ve Türkiye Cumhuriyet devletinin yapısı gereği ülkemiz toprak yüzölçümünün % 50'sinden fazlasının mülkiyeti Hazineye aittir. Bu oran ülke genelinde yapılan kadastro çalışmaları, bağış ve çeşitli kanunlarla Hazineye mal intikali devam etmesi nedeniyle artmaktadır.5018 sayılı Mali Yönetim ve Kontrol Kanunun I sayılı cetvelinde yer alan Genel Bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin tüzel kişiliklerine Hazine adı verilmiştir. Bu cetvelde yer alan kuruluşların mal edinme yetkileri olmaması nedeniyle taşınmazları Tapu sicilinde Maliye Hazinesi adına tescil ettirilmektedir.Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait olan taşınmazların yönetimi sürecinde Maliye Bakanlığının ana hizmetler biriminde yer alan Milli Emlak Genel Müdürlüğü önemli bir görev üstlenmiştir.Bu çalışma kapsamında Hazine taşınmazlarının yönetiminde yetkili kuruluş olan Milli Emlak Genel Müdürlüğünün tarihçesi, teşkilatı yapısı ve görevleri hakkında bilgi verilmeye çalışılarak, Hazinenin nasıl mal edindiği ve mülkiyeti kendisinde bulunan taşınmazlarının tasfiyesi ve yönetimi ile ilgili çeşitli işlemler ve kavramlar üzerinde durularak Hazine taşınmazlarının nasıl idare edilmeye çalışıldığı açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the property regime of the Seljuk and Ottoman Empire and alsa the govermental structure of Turkish Republic, more than 50% of our country?s (surface) area belongs to the State Treasury. This rate is still increasing because of the ongoing cadastral surveys through the country and transfer of goods to the State Treasury with the help of donations and , various laws.The legal people of the public administrations within the scape of General Budget, which are stated in the scheme I of Financial Management and control law 5018, are named as Treasury. As the organizations which are stated in the above mentioned scheme do not have the right to own property their immovable properties are added into registry of title deads in the name of Finance Treasury.The General Directorate of National Property, which place takes Ministry of Finance sone of the units of the management of immovable properties that belong to Finance Treasury.Within this study it is aimed at explaining how the immovable properties of Treasury. Are managed by focusing on the history of the General Directorate of National Property beside with its structure and responsibilies; as well as emphasizing on how the Treasury acquire goods and properties, the process of liquidation of its immovable properties and various procedures and consepts related to management of of its immovables.