Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde kadın hakları
Women?s rights in the process of the European Union membership of Turkey
  1. Tez No: 296766
  2. Yazar: İLKNUR YUVANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SAMİ DENKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: The European Union, Turkey-EU Relationships and Women?s Right
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye'nin 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'na üye olmak istemesiyle başlayan Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri, elli yıllı aşkın bir süredir devam etmektedir. Geçen bu süreçte kadın haklarına yönelik çeşitli yasalar oluşturulmuş ve aday ülkelerden de ulusal mevzuatlarını bu doğrultuda uyumlaştırılmaları istenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde Avrupa Birliği'nin tarihsel süreci ile Avrupa Birliği'nin yapısı ve kurumsal organları açıklanmıştır. İkinci bölümde ise; Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin başlamasından bugüne kadar geçen sürede kaydettiği aşamalar ve adaylık sürecinde gelinen son durum belirtilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Avrupa'nın kadına bakış açısı ortaya konmuştur. Kadının kimliğinin kavramsal boyutu ele alınarak İlk Çağlardan Modern döneme kadar kadının toplum içerisindeki yeri açıklanmıştır.Araştırmamızın özünü oluşturan Avrupa Birliği'nin kadına yönelik getirmiş olduğu düzenlemelerin neler olduğu ise dördüncü bölümde ortaya konmuştur. Avrupa birliği tarafından oluşturulan kadın haklarının kurumsal, yasal, sosyal ve siyasal süreçlerinin üzerinde durularak, hakların yapısal görünümü sorgulanmıştır.Beşinci ve son bölümümüzde ise AB' ye aday ülke olan Türkiye'nin AB Müktesebatına uyum kapsamında ulusal yasalarında kadın haklarına yönelik yaptığı düzenlemeler incelenecektir. Bu dönemde Türkiye'de kadın haklarının gelişme aşaması 3 evreye ayrılarak incelenmiştir. Bu gelişmeler ışığında kadına haklarını iyileştirmeye yönelik eylemlerin yasal çerçevesi açıklanacaktır.Anahtar Kelimler: Avrupa Birliği, Türkiye-AB İlişkileri ve Kadın Hakları
Özet (Çeviri)
The relationship of Turkey and the European Union, which began with the demand of Turkey to be a member of the European Economic Community in 1957, has been continuing over 50 years. Within this period, various laws for women?s rights have been created and the candidate countries have been wanted to harmonize their national legislations accordingly.At the first part of the study, historical process, institutional members and the structure of the European Union is clarified. At the second part, how Turkey has made progress so far from the time of the beginning of relationship between Turkey and the European Union and the present situation in the process of membership is indicated. At the third part of the study, Europe?s attitude to the women is presented. The women?s place in the society from the first ages to the modern period is clarified, by discussing the conceptual dimension of the woman identification.What the arrangements for women are provided by The European Union, the key of our study, is presented at the fourth part of the study. Theoretical, legal, social and political processes of the women?s rights created by the European Union are emphasized and the structural appearance of the rights is examined.At the fifth and the last part of our study, the arrangements about women?s rights made by Turkey, the candidate country for the European Union, within the context of adaptation to the EU Acquis are examined. At this period, the process of the progression of women?s rights in Turkey is examined as divided into 3 phases. In the light of these developments, legislative framework of the movements aimed at improving the women?s rights will be clarified.