Atatürk' ün kamu kurumlarında sergilenmiş olan sözlerinin tipografik açıdan incelenmesi ve bir uygulama örneği
A typographic study of Atatürk? s epigrams exhibited in public institutions and an application study
- Tez No: 296780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, Grafik Tasarım, İletişim Tasarımı, Yazı, Görsel İletişim, Typography, Graphic Design, Communication Design, Inscription, Visual Communication
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı Atatürk'ün kamu kurumlarında sergilenmiş olan sözlerini tipografik açıdan incelemek, buna yönelik örnek uygulamalar yapmak ve bu yapılanlarla varolan önceki uygulamalara ilişkin izleyici görüşlerini değerlendirmektir.Araştırmada, kaynak tarama modeli ve nitel yöntemlerden görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Bu araştırmada kuramsal olarak tipografi, tipografinin özellikleri, tipografik karakterlerin sınıflandırılması ve harfler hakkında literatür taraması yapılmıştır. Kütahya ilindeki beş kamu kurumundaki Atatürk köşelerinden çekilen fotoğraflar freehand programında tekrar tasarlanmış ve izleyicilerin görüşüne sunulmuştur. Araştırmanın nitel verileri 25 kişiyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme formları ile elde dilmiştir. Bu kapsamda izleyicilere beş adet soru yöneltilmiştir. Görüşme sorularına verilen yanıtlar değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır:Atatürk'ün kamu kurumlarında sergilenen sözlerinin çoğunlukla okunduğu fakat dikkat çekici olursa daha çok okunabileceği anlaşılmıştır. Yapılan yeni tasarımların eski tasarımlarla karşılaştırıldığında, yeni tasarımların daha dikkat çekici olduğu saptanmıştır. Okunabilirlik, renk, yazı karakteri ile ilgili sorularda ise yeni tasarımların varolan önceki uygulamalara göre daha etkili oldukları görülmüştür.Araştırmada elde edilen sonuçlara dayanılarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate typographically Atatürk?s epigrams exhibited in public institutions, carry out sample applications in this field and evaluate the audience views about these applications and existing past applications.Literature review model and interview technique from the qualitative methods were used in the study. In this study, a literature review on typography, the characteristics of typography, the classification of typographic characters and letters. The photos of the Atatürk?s corners taken from five public institutions were redesigned with freehand programme and presented for audience view. The qualitative data of the study were gathered with semi-structured interview forms. The audience were asked five questions. The answers for the interview were evaluated and interpreted. The following results were acquired from the study:It was determined that Atatürk?s epigrams exhibited in public institutions were generally read but would be read more if they were more remarkable. It was understood that the new designs were more remarkable than the old ones when they were compared. It was clear that the new designs were more efficient than the old ones at the aspect of readability, colour and typeface.Some suggestions were developed based on the data collected throughout the study.