Akdoğan (Eğirdir-Isparta) ve Sipahiler (Sütçüler) arasının jeolojisi ve dolomitlerin petrografik incelemesi
Geology of between Akdoğan (Eğirdir-Isparta) and Sipahiler (Sutçuler) and petrographical investigation of dolomitic rocks
- Tez No: 296810
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antalya napları, dolomit, mermer, Eğirdir, Isparta, Antalya nappes, dolomite, marble, Eğirdir, Isparta
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez kapsamında Isparta- Akdoğan (Eğirdir) ve Sipahiler (Sütçüler) yöresinin jeolojisi ve dolomitlerin petrografik incelemesi yapılarak, dolomitlerin ekonomik önemleri irdelenmiştir. Bu alanlarda litolojik özellikleri ve yapısal konumları oldukça karmaşık olan Mesozoyik yaşlı allokton konumlu kayalar bulunmaktadır. Bölgede yüzeyleyen birimlerin tabanında Triyas-Ketase yaşlı kumtaşı, şeyl, radyolarit ve çörtlerden oluşan allokton konumlu kayaçlar yer alır. Bu kayaçlar kireçtaşı olistolit bloklarını içeren bir melanj ve peridotitik kayaçlar tarafından tektonik olarak üzerlenmektedirler. Tüm bu istif Jura-Kretase yaşlı dolomit ve kireçtaşlarından oluşan birimlerce üzerlenir. Elde edilen veriler, çalışma alanındaki dolomitlerin geç diyajenetik evrede gömülme sırasında gelişen stilolitter ve mikro çatlaklar boyunca gezinen Mg'lu suların etkisiyle oluştuklarına işaret etmektedir. Bölge dolomitlerinin kimya özellikleri endüstriyel olarak demir çelik ve cam sanayiinde kullanıma uygun özellikler sunmaktadır. Çalışma alanındaki dolomitler doku, renk, tabaka kalınlığı, yayılım, rezerv, levha haline gelebilme ve cila alma gibi özellikleri açısından mermer sektörünün beklentilerine cevap verebilecek önemli potansiyel sunmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In this study, mineralogy, mineral-chemistry, geochemistry and O-18 isotopic composition of the Yazır (Isparta) volcanism have been investigated, and its petrological aspects have been interprated. All data revealed that Yazır volcanics are silica-saturated trachyandesitic in composition, have high Cr and Ni contents, include diseuqilibrated phenocrystal phases such as olivine/clinopyroxene and quartz, reverse chemical zoned plagioclase, amphibole and clinopyroxene and show wide range of ?18O ratios (+6.08 - + 8.65 ? ).Overall petrological properties signify the chemical disequilibrium of magmas producing the Yazır trachyandesite, and they occured either as mixing by crustal contamination of the rising basaltic magmas at crustal levels, or mixing of both basaltic and silicic magmas at deep source domains. The petrological observations of intra-plate, extension-related and shoshonitic alkaline Yazır trachyandesites also indicate that the mixing of both an enriched mantle derived basaltic and crust derived silicic magmas played important role on their genesis.