Kabin tipi bir kurutucuda kurutma sürecini etkileyen parametrelerin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the parameters affecting drying process in a cabinet type dryer
- Tez No: 296815
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANSEL KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: kurutma, kabin tipi kurutucu, nane.2011, 104 sayfa, drying, cabinet-type dryer, mint.2011, 104 pages
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında farklı iki kabin tipi kurutucuda eşit ağırlıklardaki nane numunelerinin kurutulması incelenmiştir. Böylece aynı tip ve aynı miktarda numuneler her iki deney setinde de kurutularak kurutma sürecini etkileyen parametreler karşılaştırılmış ve grafiksel olarak incelenmiştir.1. deney setinde yapılan kurutma deneyi 40-60-70°C sıcaklık ve 0.8-1.5 m/s hava hızlarında ızgara altından, 2. deney setinde yapılan kurutma deneyi 60°C sıcaklık ve 0.8-1.5 m/s hava hızlarında ızgara üzerinden üflenerek incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda 2.deney setinde yapılan kurutma da, 1. deney setinde yapılan kurutmaya göre daha kısa sürede kuruma gerçekleştiği ve kuruma hızının da daha yüksek olduğu görülmüştür.60°C sıcaklık ve 0.8m/s hava hızındaki sıcak havanın iki farklı kurutucuda yapılan kurutmaya ait deney sonuçları, literatür de verilen ve sıkça kullanılan bağıntılar üzerinde uygulanmış ve nane için uygun model belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, drying equal weights of the mint samples in two different cabinet-type dryer are examined. Thus, the same type and same amount of dried samples in each set of two experimental parameters affecting the drying process are compared and analyzed graphically.In first test set of drying experiments, 40-60-70 °C temperature and 0.8 to 1.5 m/s air speeds from below the grill; second test set of drying experiment 60 ° C temperature and 0.8 to 1.5 m/s air speeds were examined by blowing through the grill. As a result of the experiments, In the 2. test set of experiments, drying occurred faster and also the rate of drying higher than 1. test set of drying experiments, was realized.Accoring to the application of drying with 60 °C temperature and 0.8 m / s air speed in two different dryer, experimental results are applied to frequently used correlations in the literature and the appropriate model was determined for mint.