Ev ortamında çocuk güvenliği amaçlı akıllı gözetleme sistemi
Intelligent surveillance system for child safety in home environment
- Tez No: 296838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ELİF KARSLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Hareketli görüntü işleme, evde çocuk güvenliği, nesne takibi, çocuk denetleme sistemi, Image processing with moving objects, children's safety at home, object tracking, child control system
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada günlük hayatta ev içerisinde çocukların karşılaşabileceği tehlikeli durumları ebeveynlerin uzaktan takip edebilmesini sağlayan hareketli görüntü işleme tabanlı bir sistem tasarlanmış ve gerçeklenmiştir. Takip işlemi, odayı farklı açılardan görebilecek şekilde yerleştirilmiş iki kamera ile yapılmıştır. İki kamera kullanılması sayesinde, görüş alanındaki nesnelerin birbirlerine göre konumlarını değerlendirmek mümkün olmuştur. Geliştirilen sistemde çocuğun hareketleri sürekli izlenerek, önceden belirlenmiş tehlikeli bölgelere yaklaşması, yere düşmesi ve belirli bir süre yerden kalkmaması, herhangi bir yerde hareketsiz kalması durumlarından biri oluştuğunda alarm üretilerek ilgili kişilerin cep telefonlarına olay anı görüntüsü gönderilmektedir. Bu sayede eğer gerçekten acil yardım gerektiren bir durum oluştu ise ilgili kişilerin hızla harekete geçebilmesi sağlanmış olacaktır.Sistemde önce ilk değer belirlemeleri yapılmaktadır. Bu aşamada, ebeveyn tarafından odadaki priz, televizyon, ısıtıcı gibi çocuk için tehlikeli olabilecek bölgeler işaretlenmekte, çocuğun hareketsiz kalma süresi gibi alarm üretilmesi için gerekli olan eşik seviyesi değerleri belirlenmektedir. İkinci aşamada yer alan takip bölümünde çocuğun takip edilmeye başlanması için arayüzde seçilmesi gerekmektedir. Bu sayede aynı ortamda, birden fazla kişi olduğunda takip edilmesi gereken kişinin belirlenmesi sağlanır. Takip işlemi, renk bilgisi özellik olarak kullanılarak Camshift yöntemi ile yapılmıştır. Üçüncü aşamada, takip süresince alarm üretilmesini gerektirecek durumların oluşup oluşmadığı değerlendirilmektedir. Çocuğun konumu iki kamera tarafından farklı açılardan takip edildiği için, her iki kamera tarafından tehlikeli bölgeye yaklaştığı belirlendiğinde alarm üretilir. Düşme durumu değerlendirilirken ani dikey değişiklikler dikkate alınmıştır. Hareketsiz kalma durumunun tespit edilmesinde ise yatay ve dikey konumdaki hareket değişiklikleri değerlendirilmiştir. Son olarak alarm bölümünde ebeveynlere anında bilgi iletilmesi ve görsel haberleşmeyi sağlayan mms mesajlaşma tercih edilmiştir. Çocuğun tehlikede olduğu tespit edildiğinde o anki görüntü mms olarak ebeveynlere iletilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the moving image processing based system designed and implemented that enables parents to remotely monitor dangerous situations of the daily lives of children in the home. Follow-up process is handled with two cameras which are positioned to be able to see the room from different angles. Through the use of two cameras, field of view has been possible to evaluate the positions of objects relative to each other. The child's movements constantly monitored with the developed system when the approach of a predetermined danger zones, dropped and remain motionless in a certain period of time or remain motionless in any situation where one moment the event occurs, an alarm image is sent to the persons concerned by mobile phone. In this way, if the child really was a condition that requires emergency assistance will be provided the persons concerned to move quickly.Firstly the initial values should be determined in the system. At this stage, parents marks the regions that can be dangerous for the child such as plugs, television, heater and determines the required threshold values to produce alarm such as the duration for motionless. In the following section which stays in the second stage, the child must be selected to start the following. In this way, when more than one person stay in the same environment the child who should be follewed is determined. Follow-up process, performed by the method Camshift using color information as a feature. The third stage, whether the production of alarm conditions occurred or not during follow-up is evaluated. The child?s location is followed by two cameras from different angles. So an alarm is generated when both by the two cameras specify that the child is closer to the dangerous region. Falling state is evaluated by abrupt vertical changes in the state. Assess the motionless situation the calculated changes in horizontal and vertical position. Finally, the alarm section for parents that provides real time information transmission and visual node mms messaging is preferred. When the child is in danger state multimedia message which contains the current image send to the parents.