ESR yönteminde ergimiş curufların elektrik iletkenliğinin proses ve ürün özelliklerine etkisi
The effect of slag conductivity on ESR process and product properties
- Tez No: 296858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHLİS NEZİHİ SARIDEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek saflıkta çelik, Elektro Curuf Ergitme (ESR), ESR'de kullanılan curuf özellikleri, Curufların elektrik iletkenliği, Clean steel, Electroslag remelting (ESR), ESR slag properties, Electrical conductivity of slags
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde inşaat, taşımacılık gibi insanlar için önemli ve en küçük hatanın kabul edilemeyeceği, uzay sanayi gibi stratejik alanlarda mekanik özellikleri çok iyi olmak zorunda olan malzemeler kullanılmalıdır. Yüksek saflıkta çelik olarak adlandırılan bu malzemelerin üretimleri çok zor ve dikkat gerektiren hususlardır. Bu sebeple bu malzemelerin rafinasyonu için bazı uygulamalar geliştirilmiştir.Elektro Curuf Ergitme (ESR) prosesi de bir çeşit rafinasyon metodu olup, metal endüstrisinde süper alaşımlar ve özel çelik döküm ingotları üretiminde kullanılmaktadır. Bu yöntem ile elde edilen malzemelerin kalitesi, saflık derecesi ve mikro yapı özellikleri gelişmiştir.Yapılan çalışmada ESR prosesi tanımlanmış, proses de kullanılan curuf özellikleri belirtilmiş, curufların elektriksel iletkenlikleri ölçülmüş, ayrıca ESR curufların kullanım şartları ve yöntemleri incelenmiştir, çeşitli ESR proseslerine yer verilip, bu prosesler arasındaki farklılıklara değinilmiştir.Projenin deneysel kısmında iletkenliği ölçülmüş curuflarla; curufaltı ergitme işlemi yapılarak, meydana gelen ingotların kimyasal analizleri doğrultusunda curufların etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the use of clean steel technology is crucial on construction, air transporting industry and aeropace industry which is have influence on human safety and strategical importance. Production of the clean steel is difficult and need some special rafination treatment. Therefore, special rafination methods were developed.Electro Slag Remelting (ESR) is a type of rafination method, which is metal industry to produce super alloy and special steel cast ingots. Quality, purity and micro structure of materials are advanced which is produced by using this method.In this study ESR process is defined and properties of the slag which is used in the process are determinated. Also application conditions and methods are described.. Differences between varied ESR processes are dealed with.In practical part of the study; electrical conductivity of the slags were measured, then electro slag remelting process applied for investigating effect of slag properties on melting ingot.